Ugrás a tartalomra

Egymillió felett van a Minority SafePack támogatóinak száma

2018.03.29
18:16
2018.03.29
18:23
Forrás
MTI
Az aláírásgyűjtés ennek ellenére jövő keddig folytatódik.

Az európai polgári kezdeményezés támogatóinak száma átlépte az egymilliós küszöbértéket: az adatot becslésnek kell tekinteni, hiszen ez az online aláírásokból, és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója tagszervezetei által lejelentett, papíron gyűjtött aláírások összesítéséből származik.

A FUEN, azaz az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója fontosnak tartotta az aláírásgyűjtés folytatását az április 3-án éjfélkor lejáró határidőig. Csak akkor lehet biztos a Minority SafePack kampány sikere, ha kényelmesen túllépjük az egymilliós határt – áll a szervezet közleményében. Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke azt mondta, még nem jött el az ünneplés ideje. Minden egyes támogató aláírás számít, és mindenkit arra kérek, írja alá és népszerűsítse a kezdeményezést! – fogalmazott az elnök. A polgári kezdeményezésekre vonatkozó EU-szabályozás az egymillió támogató aláírás követelménye mellett az aláírások területi eloszlására vonatkozó követelményt is tartalmaz. Így legalább hét EU-tagállamban kell az aláírások számának meghaladnia egy – az illető ország EP-képviselőinek számával arányos – országos küszöbértéket. A FUEN becslése szerint az országos küszöböt eddig tíz tagállamban – Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban, Bulgáriában, Litvániában és Szlovéniában – sikerült túllépni. A FUEN megítélése szerint a nemzeti kisebbségek védelmében gyűjtött nagy számú aláírás markáns üzenetet fogalmaz meg: az Európai Uniónak el kell ismernie és védenie kell az őshonos kisebbségeket és nyelvi csoportokat. A szervezet úgy véli, a kezdeményezés a valódi nyelvi és kulturális sokszínűséget óhajtó polgárok európai mozgalmává vált. Szerbiában internetes formában lehet kitölteni a kezdeményezést, a www.minority-safepack.eu oldalon, azonban vagy magyar-szerb, vagy horvát-szerb kettős állampolgárság kell hozzá, ugyanis az útlevél vagy a személyi igazolvány adatait kell megadni. A külhoni magyarok mellett még mintegy ötvenmillió őshonos kisebbségi él az EU tagállamaiban, hozzávetőleg minden tizedik uniós polgár. Az ő hosszú távú megmaradásukat garantálná európai szinten a sikeres kezdeményezés.

Minority Safepack
aláírásgyűjtés

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.