Ugrás a tartalomra

Egyre élesebb a szócsata Belgrád és Zágráb között (videó)

2016.08.26
12:00
Szeptember 11-én előrehozott választásokat tartanak Horvátországban
Szeptember 11-én előrehozott választásokat tartanak Horvátországban. A kampányban komoly hangsúlyt kap a Szerbiával kapcsolatos viszony. Az elmúlt hetekben diplomáciai szócsata alakult ki Zágráb és Belgrád között. A horvátok a szerbeket vádolják a kialakult helyzetért. A szerb kormány szerint pedig a horvát vezetőségen áll, hogy elfogadják-e a békejobbot, vagy sem. Egyre élesebb a szócsata a horvát és a szerb fél között. A legújabb vita akörül alakult ki, hogy Aleksandar Vučić szerb kormányfő miért nem ment el a dubrovniki gazdasági fórumra. A szerb miniszterelnök félt Dubrovnikban mutatkozni, ezért nem látogatott el a gazdasági fórumra - nyilatkozta Miro Kovač az N1 televíziónak. A horvát külügyi tárca vezetője elmondta: Zágráb szívesen békülne, de amíg Szerbia a második világháború idején működő Független Horvát Államhoz hasonlítja a mostani vezetést, addig ez nem lehetséges. Vučić annak ellenére, hogy korábban azt mondta ott lesz, végül azért nem ment el a tengerparti városba, mert látogatását feleslegessé tették azzal, hogy nem szervezték meg a szokásos miniszterelnöki panelbeszélgetést. Mindezt azért, hogy neki ne legyen oka ott lenni - vélekedett Vučić.



Tihomir Orešković horvát kormányfő kedden azt mondta: Vučić dubrovniki látogatásának nincs értelme, hiszen a kormányfői panelt nem tartják meg. Szerinte nem volt nagy az érdeklődés az eseményre. Ehelyett a miniszterek tárgyalnak, amin viszont a horvát miniszterelnök részt vesz. Kolinda Grabar-Kitarović közben a békülést szorgalmazza. A horvát államfő elmondta, Szerbia miniszterelnöke nem kapott meghívást a tanácskozásra, mert Szerbia még nem uniós tag. A horvát elnök a horvát veteránok kezdeményezését is megköszönte, akik szintén csökkenteni szeretnék a feszültséget a két állam között, és arra kérték, hogy találkozzon Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel. Kitarović ígéretet tett arra, hogy mihamarabb sor kerül a megbeszélésre. Szerbia kormányfője többször nyilatkozta, hogy a békét szorgalmazza, és nyitott minden tárgyalásra. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Az összetűzések könnyen kirobbanhatnak. Elég egy szikra és máris káosz uralkodik. Ezért sokkal nagyobb energiát kell fordítanunk a béke és a stabilitás megóvására.” A Szerbia és Horvátország közötti megbékélési folyamat eddig sikertelen volt - fejtette ki Tomislav Nikolić. Szerbia államfője elmondta, Belgrád mindent megtesz a térség stabilitásának megőrzése érdekében. Most Zágrábon a sor - fejtette ki az államfő. Tomislav Nikolić, államfő, Szerbia: „Mi nem zárjuk le határainkat, és a horvátországi kapcsolatunkat sem. Mi továbbra is békejobbot fogunk nyújtani. Ismétlem, Horvátországtól függ, hogy jók lesznek a kapcsolataink vagy sem. Szerbia készen áll. De ahogy Miloš is mondta a pasa sátrában, fenséges pasa, attól még, hogy hallgatok, ne gondold azt, hogy félek. Ha verekednünk kell, mi könnyen megverekszünk. Közös nevezőt kell találnunk, hogy békében éljen a nép. Én is ezt javaslom Horvátországban, azoknak, akik befolyással bírnak, és megállíthatják ezt. Állítsák meg ezt. Az, hogy Szerbia hallgat az nem azt jelenti, hogy fél, hanem annak a jele, hogy Szerbia mindenkivel békében akar élni, így Horvátországgal is.” Brüsszel is azt szeretné, ha a két balkáni állam félretenné nézeteltéréseit, és közösen dolgoznának a Belgrád és Zágráb közötti diplomáciai feszültség feloldásán.

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.
09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.