Ugrás a tartalomra

Elérkezett a katalán függetlenségi népszavazás napja

2017.10.01
08:48
2017.10.01
11:53
Feszült hangulatban kezdődött a szavazás Katalónia függetlenségéről. A legfrissebb jelentések szerint a spanyol rohamrendőrség több szavazókör bejáratát lezárta.

Egyes hírek szerint voltak szavazókörök, ahol erőszakkal léptek fel, mert a tömeg nem engedelmeskedett a rendőrök felszólításának.

Rendkívül feszült hangulatban indult a vasárnap Katalóniában, ahol függetlenségi népszavazást tartanak a spanyol alkotmánybíróság tiltása és a hatósági fellépés ellenére is. A spanyol hatóságok mindenképpen meg akarják akadályozni a voksolást, ezért még az éjjel rendőrautók tucatjai indultak el a bázisaikról a szavazóhelyiségekhez, hogy lezárják azokat

Erre válaszul már az éjjel több ezer függetlenségpárti katalán szállta meg az iskolákat, ahol szavazni lehet. A rendőrség most azzal fenyegetőzik, hogy ki fogják szorítani őket a megszállt közintézményekből.

Jordi Turrull, a katalán kormány szóvivője már kora hajnalban bejelentette, hogy bármelyik szavazásra jogosult katalán bármelyik szavazóhelyiségben leadhatja szavazatát, függetlenül a lakhelyétől. Mint mondta, olyan számítógépes rendszert dolgoztak ki, hogy bármelyik szavazókörben ellenőrizni lehessen a teljes névjegyzéket.

Akarja-e, hogy Katalónia független állammá és köztársasággá váljon? Erre az egyszerű kérdésre kell válaszolni a mai népszavazáson. A korábbi felmérések szerint egyébként a katalánok csupán 41 százaléka támogatta a függetlenséget, szombaton pedig Barcelonában az ország egysége mellett is tüntettek.

Spanyolország
katalán népszavazás
függetlenség

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.