Ugrás a tartalomra

Elfogadták a 2024-es költségvetést és a médiatörvényt

2023.10.26
11:18
2023.10.26
17:21
Forrás
Pannon RTV
Ennek értelmében 17,8 százalékkal növekszik a minibálbér, a közszférában dolgozók magasabb fizetésre, a szépkorúak pedig nyugdíjemelésre számíthatnak majd.

390 euróra emelkedik az átlagnyugdíj jövő év januárjától Szerbiában - ezt is tartalmazza a köztársasági költségvetés. Emellett még tovább nőhetnek a nyugdíjak az országban, 2025-re ugyanis akár a 430-450 eurót is elérhetik majd a tervek szerint. Siniša Mali szerb pénzügyminiszter a minap részletesen beszélt a minimálbér jövőbeni alakulásáról is.

„Ez a minimálbér valaha volt legnagyobb százalékos emelése. A minimálbér január elsejétől 47154 dinár lesz, vagyis több mint 400 euró, először a történelemben. Összehasonlításképp, 11 évvel ezelőtt a minimálbér összege csupán 15700 dinár volt, tehát ez hatalmas előrelépés Szerbia lakosai életszínvonalának növelése érdekében. Ezzel párhuzamosan fontos hír a munkaadók számára, hogy január elsejétől a személyi jövedelem adómentes részét is megemeljük, 21712 dinárról 25 ezer dinárra.”

A 2024-es büdzsét a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatta. Ökrész Rozália VMSZ-es parlamenti képviselő Közügyek című műsorunkban elmondta, reális és stabil makrogazdasági megalapozottsága van a költségvetésnek. „A Vajdaság területére 150 milliárd dinár van betervezve. Abból 70 milliárd dinár a folyó költségek, az önkormányzatokra szánt eszközök. 80 milliárd dinár pedig a nagyberuházásokra szánt tételek. A koalíciós szerződésben foglaltak közül egyértelműen a legjelentősebb projekt nekünk is és az ország számára is a magyar-szerb vasutak fejlesztése.”

A költségvetésbe számos infrastrukturális fejlesztés mellett beletartozik a Smile vagyis a Vajdaság mosolya nevű gyorsforgalmi út kiépítése is, Béreg és Nákófalva között.

A szerb parlament elfogadta a médiáról, a köztájékoztatásról és az elektronikus médiáról szóló törvényt is. A háromnapos vita után a köztársasági parlamenti képviselők 142 igen szavazattal, 18 nem és 15 tartózkodás mellett fogadták el az említett törvényt. A köztájékoztatásról és a médiáról szóló törvény a jövőben pontosabban határozza meg, hogy mit jelent a közérdekű tájékoztatás, valamint szorosabban szabályozza azoknak a médiumoknak a munkáját, amelyek alapítói nemzeti kisebbségi tanácsok. A törvény továbbá – a munkajogi szabályozásnak megfelelően – munkavédelmet biztosít az újságíróknak. Az elektronikus médiáról szóló törvény pedig egyebek mellett előfeltételeket teremt az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület, azaz a REM nagyobb függetlenségének eléréséhez.

A köztársasági parlamenti képviselők jóváhagyták és elfogadták a mezőgazdasági és vidékfejlesztési ösztönzésekre vonatkozó törvényt is, valamint a területalapú támogatás összegének növelését. A törvénymódosítás értelmében jövő évtől 20 hektárról 100 hektárra növelnék a maximális földterületet, amely után a területalapú támogatást igényelhetik majd a gazdák. Újdonságnak számít, hogy ezentúl csak az kapja meg a támogatást, aki megműveli a földet, viszont nem kapnak pénzt azok, akik tulajdonában van ugyan föld, de azt nem művelik.

szerb parlament
költségvetés
Ökrész Rozália

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.