Ugrás a tartalomra

Elfogadták a foglalkoztatottak számáról szóló törvényt, következnek az elbocsátások

2015.07.31
23:09
A szerbiai parlament ma elfogadta a közszférában dolgozók maximális számának meghatározásáról szóló törvényt, amelynek nyomán várhatóan csökkenteni fogják a munkaerőtöbbletet
A szerbiai parlament ma elfogadta a közszférában dolgozók maximális számának meghatározásáról szóló törvényt, amelynek nyomán várhatóan csökkenteni fogják a munkaerőtöbbletet. A törvényre 140 képviselő szavazott igennel, négy pedig nemmel. A most elfogadott törvény a várakozások szerint lehetővé teszi majd, hogy a kiadásokat fenntartható szintre csökkentsék, illetve optimálissá váljon a közszférában dolgozók száma, ezáltal pedig javuljon a közigazgatás hatékonysága. Az állami szektor újradimenzionálásának három célja van: a foglalkoztatottakra szánt kiadások csökkentése, a közszolgáltatások minőségének javítása és a szervezeti költségek csökkentése. A törvény indoklása szerint az elfogadása elengedhetetlen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás miatt, az ugyanis a dolgozók évi 5 százalékos csökkentését irányozza elő az elkövetkező három évre, ezzel pedig a GDP nagyjából 0,3 százalékával megegyező mértékű megtakarítás valósulna meg. A törvény a közszféra minden dolgozójára vonatkozik, de az állam által alapított közvállalatok foglalkoztatottai kivételt képeznek. Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elmondása szerint nem lineárisan hajtják majd végre az állami foglalkoztatottak számának racionalizációját, hanem csak ott, ahol munkaerő-felesleg van, tehát azokban az intézményekben, ahol nincs elég dolgozó, még új dolgozók foglalkoztatása is lehetségessé válik. Szavai szerint az előírás valószínűleg 2018-ig marad érvényben, addigra ugyanis a várakozások szerint megváltozik majd a vitatott viselkedési mód, így nem is lesz szükség a törvényre. Amennyiben a helyi önkormányzatok a jövőben nem tartják be a foglalkoztatottak maximális számára vonatkozó megkötéseket, ideiglenesen megvonják tőlük a költségvetési eszközöket. A törvény továbbá 120 ezer és 150 ezer dinár közötti büntetést irányoz elő a szervezeti egységek vezetői számára, amennyiben a törvény előírásaival ellentétben alkalmaznak dolgozókat vagy fizetnek ki béreket. Kori Udovički korábbi közlése szerint mintegy 9000 személy számít munkaerő-feleslegnek a szerbiai állami szférában, nekik várhatóan az év végig kell távozniuk a munkahelyükről. (Vajdaság MA)

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.