Ugrás a tartalomra

Elfogadták a tervet a gázfelhasználás csökkentéséről - Magyarország szerint teljesen hasznavehetetlen

2022.07.26
14:52
2022.07.26
18:02
Forrás
Pannon RTV
Elfogadták a gázfogyasztás-csökkentésről szóló javaslatot az unió energiaügyi miniszterei. Magyarország nem támogatta a tervet.

Magyarország nem támogatja a gázfelhasználás csökkentéséről szóló vészhelyzeti tervet - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szavai szerint ez a rendelet teljesen figyelmen kívül hagyja a magyar ember érdekeit, és ez elfogadhatatlan.

„Ez egy megalapozatlan, hasznavehetetlen, végrehajthatatlan és a nemzeti érdekeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, pusztán kommunikációs célokat szolgáló, egyes Nyugat-európai politikusok hitelességét megmenteni szolgáló káros javaslat. Milyen képet állít ez az Európai Unióról, Európáról, mint arról a kontinensről, amely azt hirdeti magáról, hogy a legversenyképesebb a világon? Ott lesz majd a földgáz a tárolóban, és majd nem engedjük felhasználni, nem engedi az Európai Unió felhasználni. Ez az európai gazdaságokra elképesztő hatással fog bírni. Nem volt elég a covid, itt a háború és most még az energiaellátást is korlátozni akarjuk.”

Az energiaügyi miniszterek a közelgő tél előtt ma politikai megállapodásra jutottak a gázkereslet csökkentéséről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 20-án jelentette be, hogy az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Az Európai Bizottság konkrétan arra kérte a tagállamokat, hogy augusztustól kezdve nyolc hónap alatt önkéntesen csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást. A vállalkozásokat, a középületeket és a magánháztartásokat arra kérik, hogy járuljanak hozzá a kollektív vállalkozáshoz, amely akár 45 milliárd köbméter gáz megtakarítását is lehetővé teheti.

EU
Európai Unió

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.