Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a 11. Brdo-Brioni csúcs

2022.09.12
14:24
2022.09.12
15:49
Forrás
Szerbiai RTV
Üléseznek a nyugat-balkáni vezetők a Brdo-Brioni folyamat csúcstalálkozóján Szlovéniában. A 11. alkalommal megszervezett eseményen Aleksandar Vučić szerb elnök is részt vesz.

A találkozó témája a Nyugat-Balkán európai perspektívája. A kranji találkozó házigazdája, Borut Pahor szlovén elnök úgy fogalmazott, hogy az idei találkozó célja az integráció jelenlegi helyzetének áttekintése, valamint az, hogy felhívják az EU intézményeinek és döntéshozóinak figyelmét a bővítés felgyorsításának fontosságára.

Szerbiát Aleksandar Vučić államfő képviseli, de a meghívottak között van az albán államfő, a boszniai államvezetés, a montenegrói, az észak-macedón és a koszovói elnök is.

A csúcstalálkozó plenáris üléssel kezdődött, majd számos kötetlen beszélgetésre kerül sok a felek között. Vučić rövid sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy záradékot fogadtak el, amelynek fő üzenete a felgyorsított EU-s integráció támogatása, de tartalmazza a vízumliberalizációt a régió számára, valamint a bosnyák tagjelölti státusz támogatását is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Számunkra tehát az a fontos, hogy valamiféle támogatást kérjünk az Európai Uniótól a nehéz energiahelyzet miatt, amelyben a Nyugat-Balkán és Európa találta magát, amennyiben lehetséges, hogy kapjunk támogatást, ha nem, akkor nem. Megtettük a tőlünk telhetőt. Minden másban sok eltérés, szöges ellentét volt közöttünk.”

Brdo-Brioni
Brdo-Brioni folyamat
Nyugat-Balkán
csúcstalálkozó
Szlovénia

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.