Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a nyugat-balkáni igazságügyi és belügyminiszterek fóruma Belgrádban (videó)

2014.12.12
09:37
Belgrádban üléseznek a nyugat-balkáni igazságügyi és belügyminiszterek
Belgrádban üléseznek a nyugat-balkáni igazságügyi és belügyminiszterek. Az Európai Unió védnökségével szervezett fórumon tárgyalnak többek között a 23. és 24. uniós fejezetekről is. Szerbia készen áll az említett fejezetekről szóló tárgyalás megnyitására – mondta Nebojša Stefanović, belügyminiszter. A Nyugat-Balkán igazságügyi és belügyminisztereinek fórumát Belgrádban Angelino Alfano olasz belügyminiszter nyitotta meg. Az olasz politikus beszédében kiemelte, az Európai Uniónak a Balkán összes országa létfontosságú partnere és ennek az erősítésére kell törekedni. Az EU országai között elengedhetetlen az együttműködés, és ennek részleteit vitatják meg a fórumon. Tárgyalnak a bírósági és alapvető jogokról szóló 23., és az igazság, a szabadság és a biztonság kérdéskörét taglaló 24. uniós fejezetről is. „Megelégedéssel említem meg, hogy a 23-ik fejezetért felelős tárgyalócsoport benyújtotta az Európai Bizottságnak a 23. fejezet cselekvési tervéről szóló második tervezetet. Erről a tervezetről tegnap jó híreket kaptunk, üdvözölték, és bejelentették, hogy néhány technikai változtatás után nemsokára készen áll arra, hogy el is fogadják” – nyilatkozta Nikola Selaković igazságügyi miniszter. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=b3hK6QvK0q0 Az ülés témái között szerepel a szervezett bűnözés, a korrupció és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem, valamint a migráció és a menedékügy is. „A reformok után továbbra is a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a korrupció, a terrorizmus, a kábítószer- és emberkereskedelem, valamint a az illegális bevándorlók elleni harc lesz a középpontban. Továbbá szeretnénk, hogy a rendőrség közelebb kerüljön a közösséghez, és könnyebben reagáljon a lakosok igényeire” – emelte ki Nebojša Stefanović belügyminiszter. Az Európai Unió védnökségével szervezett fórumon elfogadott határozatok irányelvek lesznek az európai országok számára a felsorolt kérdések rendezésében.

Most

16:51, Frissítve: 18:19

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.
14:43, Frissítve: 16:58

A győzelem napját ünneplik Moszkvában

Katonai felvonulást tartottak Moszkvában a Győzelem napja alkalmából. Oroszország május 9-én a második világháború idején Németország felett aratott győzelemre emlékezik.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.