Ugrás a tartalomra

Elnökválasztást tartanak Finnországban

2024.01.28
15:09
2024.01.28
15:43
Forrás
hirado.hu
Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor a második fordulóban a két legesélyesebb jelölt között dől el az államfői tisztség sorsa.

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Finnországban. A voksolás nagy esélyeseinek Alexander Stubb egykori miniszterelnököt, aki egy ideig a külügyi tárca élén is állt, valamint a volt külügyminisztert, a zöldpárti Pekka Haavistót tartják. Előzetes felmérések szerint a harmadik legesélyesebb Jussi Halla-aho, a finn kormánykoalícióban részt vevő Finnek párt képviselője lehet. A választáson kilencen indulnak, nincs azonban köztük Sauli Niinistö jelenlegi elnök, akinek idén jár le második hatéves mandátuma, így nem indulhat újra. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 9-kor nyíltak meg és este 8-ig várják a voksolni érkezőket.

Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor február 11-én, a második fordulóban a két legesélyesebb jelölt között dől el az államfői tisztség sorsa.

Finnország
elnökválasztás

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.