Ugrás a tartalomra

Parlamenti választásokat tartanak ma Ausztriában

2017.10.15
07:12
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
A választáson 16 párt indul.

Kormány- és egyben koalíciós váltás várható Ausztriában a mai előrehozott parlamenti választások nyomán. A voksoláson 16 párt indult, közülük azonban csak hatnak van igazán esélye arra, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, amelyhez a szavazatok 4 százalékát kell megszerezni. 

Egyes szavazóhelyek már reggel 6 órakor kinyitottak Ausztriában. Ennek ellenére nem mindenki szavazhatott ilyen korán, hiszen az osztrák rendszer szerint a választási körzetek nem egy időben tartanak nyitva, így volt, ahol csak reggel 7-től, vagy 8-tól lehetett leadni a voksokat. Az előrehozott parlamenti választásokon összesen 6 és fél millió 16. életévét betöltött szavazópolgár járulhat az urnák elé, hogy az alkotmányos menetrendnél egy évvel korábban válassza meg a parlament 183 képviselőjét, közvetve pedig az új kormánykoalíciót és a kancellárt.

„Én remélem, hogy azt a pártot választották, amelyiket kell.”
„Azt hiszem, hogy a fekete-kék koalíció. Ez az én találgatásom. Mindenkinek más, majd meglátjuk.”

Az országban azért kellett előrehozott választásokat tartani, mert az Osztrák Szociáldemokrata Párt és a konzervatív Osztrák Néppárt közötti nagykoalíció tavasszal válságba került. Korábban mindkét párt világossá tette, hogy a mostani választás után nem kívánja folytatni a közös kormányzást. A parlamenti választások egyik legnagyobb kérdései közé tartozik az is, hogy Ausztria milyen migránspolitikát folytat majd a jövőben. 

parlamenti választások
Ausztria

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.