Ugrás a tartalomra

„Erős nemzetek alkotta Európára van szükség”

2023.12.09
18:21
2023.12.09
19:35
Forrás
Pannon RTV
Az EU jövője, az oda vezető út, a gazdaságfejlesztés, a szerbiai kisebbségpolitika volt a témája a Vajdasági Ifjúsági Vezetőképzésnek, melyre Adán került sor.

Deli Andor, EP-képviselő a fórumon az Európa Unió jövőjéről beszélt, ahol kiemelte, hogy az Európán belüli együttműködésre mindenképp szükség van, viszont az nem mindegy, hogy ez hogyan történik.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz (VMSZ): „Erről szól az a vita, ami az Európa Unió jövőjének a meghatározásáról szól, tehát mi abban vagyunk érdekeltek, hogy elsősorban erős tagállamokon alapuljon az európai közös intézményrendszer, miközben látjuk azt, hogy nagyon sokan vélik úgy, hogy egy új, uniós birodalom kiépítését látják célszerűnek.”

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának adai és környékbeli vezetői vettek részt a szombati képzésen. A találkozó elsődleges célja, hogy a fiatalok közvetlenebb módon elbeszélgessenek a helyi vezető politikusokkal.

Sörös Andor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke: „Számunkra, vajdasági fiataloknak nagyon fontosak ezek a témák. Gazdaságfejlesztés, kisebbségi politika, a kisebbségi jogok megvalósulása, az Európa Unió, hiszen bármennyire átrágott téma és nehéz megmozdítani embereket ezekkel a témákkal, de mint fiatalokra, ki fog hatni ránk és a mai döntések ránk fognak leginkább kihatni.”

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke a kisebbségi jogok elméleti és gyakorlati vonatkozásairól tartott előadást a fiataloknak, ahol elhangzott, hogy Szerbiában, más régióbeli országoktól eltérően garantálják a kollektív jogokat a kisebbség számára.

„Egyedül nekünk van nemzeti tanácsunk, országos kisebbségi önkormányzatunk, amely az identitás megőrzés területén hatáskörökkel rendelkezik, emellett egyéni jogokkal is rendelkezünk. Ugye minden törvény annyit ér, amennyi megvalósul belőle, ahhoz, hogy a jogszabályok megvalósuljanak és egyre jobbak legyenek, ahhoz szükség van erős politikai érdekképviseletre.”

Dr. Pásztor Bálint hozzátette, hogy a történelmi szerb-magyar megbékélés is nagyban hozzájárult a vajdasági magyar kisebbség jelenlegi helyzetéhez, ami annak is köszönhető, hogy a VMSZ képviselői szót tudtak érteni a szerb vezetéssel.

Deli Andor
Dr. Pásztor Bálint
Sörös Andor
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.