Ugrás a tartalomra

Európai Tanács: Oroszország agressziójával szemben nem szabad tétlennek maradni

2023.02.24
09:38
2023.02.24
09:45
Forrás
MTI
Kiemelték, hogy egyetlen országnak sincs joga inváziót indítani a szomszédja ellen.

Oroszország Ukrajna elleni agressziója sérti az emberiség értékeit és a béke elleni bűncselekménynek számít, amellyel szemben nem lehet és nem szabad tétlennek maradni – írták az Európai Tanács tagjai abban a nyilatkozatban, amelyet az ukrajnai háború tavaly február 24-i kitörésének egyéves évfordulójához igazítva, csütörtökön tettek közzé. Az európai uniós tagországok vezetői nyilatkozatukban azt is kiemelték, hogy egyetlen országnak sincs joga inváziót indítani a szomszédja ellen, vagy megsérteni annak önállóságát és területi egységét. Az EU továbbra is támogatni fogja Ukrajna újjáépítését is, amelynek során törekedni fog a befagyasztott orosz vagyoni eszközök felhasználására az uniós és a nemzetközi joggal összhangban.

Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy támogatják majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét. Nemzetközi partnereikkel együtt pedig gondoskodni fognak arról, hogy Ukrajna felülkerekedjen, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásáról, a békének és Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli területi egységének a helyreállításáról, valamint az igazságszolgáltatásról is.

Ukrajna háború
Európai Tanács

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.