Ugrás a tartalomra

Ezt kell tennie, ha levélben szavazna a magyarországi választáson

2017.07.25
23:40
2024.03.19
08:36
Továbbra is kérhetik a magyarországi választási névjegyzékbe való felvételüket a külhoni magyar állampolgárok.

Ezt megtehetik elektronikus úton, elküldhetik postán vagy akár személyesen is lehet kérni a konzulátus munkatársainál.

Magyarország Alaptörvénye alapján minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van részt venni az országos választáson. Ez vonatkozik a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokra, vagyis a határon túliakra is.

Vidaković István már több éve magyar állampolgár, de eddig nem vett részt magyarországi választáson. Most úgy gondolja, következő alkalommal ő is élni fog ezzel a jogával: „Eleinte úgy gondoltam, hogy mivel nem vagyunk magyarországi adófizetők, a magyarországi belügyekbe nem kellene hogy legyen szavunk, de mivel most már olyan dolgokról lesz szó, ami az egész nemzetet érinti, ezért úgy határoztam, hogy igen.”

A külhoni magyar állampolgároknak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, először regisztrálniuk kell, ezzel kérve felvételüket a levélben szavazók névjegyzékébe. Regisztrálni elektronikusan a Nemzeti Választási Iroda honlapján lehet, a www.valasztas.hu oldalon. A kezdőoldalon a "Határon túli magyarok választási regisztrációja" menüpontra kattintva lehet kiválasztani az online regisztráció elindítását.

A honlapról letöltött és kitöltött űrlapot postai úton is el lehet küldeni. Az a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár, aki a 2014-es magyarországi országgyűlési választások előtt, vagy azóta regisztrált, továbbra is szerepel a névjegyzékben. Azok a magyar állampolgárok, akik most teszik le az állampolgársági esküt, mindjárt az eskütétel helyszínén kérhetik a névjegyzékbe való felvételüket. Ebben az esetben a konzulátus munkatársai segítenek a kérelem kitöltésében. Nagy Irén, Tóba: „Nagyon sokat segítenek ebben, hogy itt kitöltik, és én is részt vehetek a szavazáson.

Beke Zoltán Keviről érkezett. Állampolgársági esküt tett a családjával együtt. Ezt követően feleségével mindjárt kérték felvételüket a választási névjegyzékbe. „Fontosnak érzem, hogy én is Magyarországhoz tartozzam, mint állampolgár, magyarként élek itt Vajdaságban, és szeretnék ezáltal hivatalosan is Magyarországhoz tartozni.”

A levélszavazás regisztrációja 2013 augusztusában indult el. Azóta több tízezer délvidéki magyar regisztrált. Ez tíz évig érvényes abban az esetben, ha semmilyen adatuk nem változott. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja: „Mi változhatott? Például a lakcím, változhatott az is, hogy korábban a főkonzulátusra kérték a szavazási levélcsomagot, most viszont egy postai címre kérnék a csomag felvételét, illetve változhatnak az anyakönyvi adatok, mint házassági név vagy ehhez hasonló változások. Tehát akinek van érvényes levélszavazás regisztrációja, pusztán annyit kell tenniük, hogy nem kell újra regisztrálni, hanem az adatok módosulását bejelenteni.”

A Nemzeti Választási Iroda mindig arra a címre küldi ki a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt. Tehát, ha valaki elköltözött a regisztráció óta, akkor a címét módosítani kell. Nincs szükség azonban regisztrációra, ha a szavazópolgár magyarországi lakóhellyel rendelkezik, vagy van érvényes magyarországi tartózkodási helye.

választás
szavazás
regisztrálás
külhoni
állampolgár
konzulátus
Babity János

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.