Ugrás a tartalomra

Február elsejétől csak euróval lehet fizetni Koszovóban

2024.01.18
10:04
2024.01.18
18:08
Forrás
Pannon RTV
Február elsejétől az euró az egyetlen megengedett és elfogadott fizetőeszköz Koszovóban, minden készpénzfizetésnek ebben a pénznemben kell történnie – jelentette be a koszovói központi bank.

Belgrád szerint ezek a lépések megnehezítik vagy teljesen aláássák a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet. Aleksandar Vučić köztársasági elnök szerint ezzel a lépéssel Pristina a helyi szerbeket akarja ellehetetleníteni és elűzni.

A pénzforgalom leállításáról szóló információ eljutott az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjához is. Miroslav Lajčak szerint viszont nem fog további feszültségekhez vezetni ez a lépés, vagyis a két fél megoldást fog találni anélkül, hogy annak negatív következményei lennének. Hozzátette: az Európai Unió hamarosan hivatalosan is állást foglal az ügyben.

A szerb pénzforgalom nem szűnt meg Koszovó szerbek lakta részén az 1999-es koszovói háború ellenére sem, sőt azt követően sem, hogy Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét Szerbiától. Ez azt jelenti, hogy a szerbek lakta észak-koszovói településeken mindeddig gond nélkül lehetett dinárra fizetni a különböző boltokban, vendéglátóhelyeken, szolgáltatóhelyeken és a szerb intézményekben is. Koszovó viszont most úgy döntött, ezt leállítja. A hivatalos indoklás az, hogy Szerbia ezeken a csatornákon keresztül pénzelte azokat a szerbeket is, akik a tavaly szeptemberi banjskai támadást végrehajtották, és a hasonló esetek megállítása érdekében kell leállítani a szerb pénzforgalmat.

Aleksandar Vučić szerint viszont nem erről van szó. A köztársasági elnök a davosi Világgazdasági Fórum mentén találkozott európai és amerikai diplomatákkal, akiknek elmondta, Szerbia hogyan látja a helyzetet. „A párbeszéd leállításának kísérletéről van szó és a szerb lakosság Koszovóról történő elűzésének kísérletéről van szó. Ez a lényege mindennek. Az európai politikusok majd elmondják, hogyan értik ezt, én nem tudok az ő nevükben beszélni, de hiszem azt, hogy tisztában vannak a következményekkel. Úgy gondolom, hogy segíteni fognak abban, hogy mindez ne történjen meg. Remélem, hogy így lesz, ennyit mondhatok.”

A hivatalos adatok szerint a Koszovóban élő szerbek közül mintegy 44 ezer, vagyis majdnem minden második ember Szerbiából kapja a fizetését vagy a nyugdíját. Aleksandar Vučić többször is kijelentette, hogy a szerb költségvetésből évente mintegy 800 millió eurót különítenek el a koszovói szerbek számára. Ez a pénz viszont nem folyik át a koszovói központi bankon keresztül, hanem az ezzel párhuzamosan működő szerb pénzintézetekbe érkezik. Pristina szerint ezért követhetetlen az útja, ezt pedig meg kell szüntetni, mert illegális tevékenységekre teremt lehetőséget.

Marko Miškeljin, a belgrádi Társadalmi Stabilitásért Központ szakértője szerint viszont a pristinai döntés pusztán azt üzeni a koszovói szerbeknek, hogy nem látják őket szívesen Koszovó területén. „A pristinai vezetésnek elsősorban az a szándéka, hogy tovább keserítse a szerbek életét, és gyakorlatilag ellehetetlenítse azt. Mert ha mi a pénzforgalom teljes megszüntetéséről beszélünk, akkor az azt jelenti, hogy nemcsak, hogy a fizetéseket, a nyugdíjakat, a segélyeket és az állami támogatásokat nem tudják majd kézhez kapni, hanem gyakorlatilag senki nem fog nekik tudni dinárt adni.”

A pénzforgalom leállításáról szóló információ eljutott az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjához is. Miroslav Lajčak szerint viszont nem fog további feszültségekhez vezetni ez a lépés, vagyis a két fél megoldást fog találni anélkül, hogy annak negatív következményei lennének. Hozzátette: az Európai Unió hamarosan hivatalosan is állást foglal az ügyben.

euró
Koszovó
Priština
Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.