Ugrás a tartalomra

A fegyverszünet napjára emlékeztek Párizsban

2018.11.11
15:07
2018.11.11
17:15
Forrás
Pannon RTV
Száz évvel ezelőtt ért véget a Nagy Háború. Erre emlékeztek Párizsban is. A több mint 70 állam- és kormányfő öt kontinensről érkezett, köztük Aleksandar Vučić szerb államfő is.

A Diadalív öröklángjánál az I. világháborús centenáriumi ünnepség központi megemlékezésén jelen volt a francia elnök, a német kancellár, valamint az amerikai és az orosz elnök is a díszpáholyból figyelte a katonai felvonulást. Az I. világháború befejezésének centenáriumára tartott párizsi ünnepséget egy békefórum zárta.

Fotó:Tanjug/AP/Francois Mori

Rendkívüli volt a biztonsági készültség Párizs belvárosában a Diadalív környékén. A francia fővárosban a kiemelt helyszíneket több mint 10 ezer rendőr és kommandós biztosította. A meghívott vendégek alkotta konvoj a francia elnöki palotából indult az ünnepségre és a díszkoszorúzásra. Száz évvel ezelőtt, november 11-én írták alá azt a fegyverszüneti egyezményt, amely a több mint tízmillió katona és további több millió civil életét követelő, négy éven át tartó öldöklésnek vetett véget.

A győztesek közé tartozott egyebek között Franciaország és az Egyesült Királyság, a legyőzöttek között szerepelt például Németország.  A mostani megemlékezésen az akkor győztes és vesztes oldalon álló államok képviselői is részt vettek.

Fotó:Tanjug/AP/ Benoit Tessier

Emmanuel Macron francia államfő köszöntőbeszédében emlékeztetett, hogy Európa kis híján megsemmisítette önmagát, és a győztesek, valamint a legyőzöttek hosszú ideig ugyanabban a szomorúságban, fájdalomban élték napjaikat, ezért Macron szerint a tanulság az, hogy egyik nemzet nem szállhat szembe a másikkal, a jövőt kell szem előtt tartani és a fontos dolgokat. A francia elnök figyelmeztetett, hogy a múlt démonjai gyakran ismét megpróbálják elhinteni a káosz és a halál magvát, de a történelem segíthet megakadályozni, hogy a tragikus események folytatódjanak. A ma felnövő generáció számára olyan világot kell teremteni, amilyenről az előző nemzedékek álmodtak - tette hozzá Macron.

 

Fotó:Tanjug/AP/Alexei Nikolsky

A rangos eseményen nagy figyelmet kapott az a momentum is, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezését követően odalépett Donald Trump amerikai elnökhöz, kezet fogtak, majd vállon veregették egymást.

Fotó: Tanjug/AP/ Philippe Wojazer

Egy nappal korábban, szombaton a megemlékezéseket a fegyverszünet aláírásának helyszínén tartották. A történelmi helyszínen 1945 óta most először járt hivatalban lévő német kancellár. Angela Merkel és a francia államfő felavatta a német-francia megbékélésről szóló emléktáblát, majd mindketten aláírták az emlékkönyvet abban a vasúti kocsiban, ami tökéletes mása annak, amelyben 1918-ban életbe lépett a fegyvernyugvási egyezmény.

I. világháború
Párizs

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.