Ugrás a tartalomra

Felújítják Szerbia összes szülészetét

2024.01.26
14:46
2024.01.26
17:11
Forrás
Pannon RTV
Vučić megtekintette a vranjei kórház felújítási munkálatait.

Felújítják Szerbia összes szülészetét - erről Aleksandar Vučić szerb elnök nyilatkozott a vranjei kórház felújítási munkálatainak megtekintésekor. Vučić arról is beszélt, hogy az ország az elkövetkező években több pénzt fordít az egészségügyre.

Az utóbbi valamivel több mint tíz év során 1,46 százalékról 1,63 százalékra emelkedett a teljes termékenységi mutató, a cél pedig az, hogy 2027-re elérje, az 1,75 százalékot, ennek érdekében pedig számos fejlesztésre és támogatásra sor kerül – jelentette be Aleksandar Vučić köztársasági elnök néhány napja. Ennek bizonyítékaként pedig pénteken már a vranjei kórház felújítási munkálatait tekintette meg, és reményét fejezte ki, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően – amelyet májusban fejeznek be – a mostani 1249 helyett évente akár 1600-1700 gyerek is születhet, ami a dél-szerbiai város számára a fennmaradást tudná biztosítani. A köztársasági elnök közölte: 2023-ban 4,4 milliárd eurót fektettek az egészségügybe, a jövőben pedig tovább fejlesztik ezt a területet.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „4,4 milliárd euró. Nézzék meg, ezt több, mint a boszniai Szerb Köztársaság és Montenegró költségvetése együttesen. Csak, hogy értsék, csak az egészségügyre Szerbiában. Csak, hogy lássák, mennyi pénzt fordítunk nemcsak a nagyberuházásokra, hanem az orvosokra, az egészségügyi nővérekre, a fogyóeszközökre, az állampolgáraink gyógyítására, akik számára továbbra is ingyenes és mindenki számára elérhető az egészségügyi ellátás.”

Mint mondta, ez a hozzáállás az, ami az emberek hozzáállását is megváltoztatja. Egy felújított egészségügyi intézménybe szívesebben lépnek be az emberek, és az orvosok is jobb kedvvel dolgoznak ott. Aleksandar Vučić bejelentette, hogy 2027-ig a tervek szerint az ország mind az 57 szülészetét felújítják.

Aleksanadar Vučić
Vranje

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.