Ugrás a tartalomra

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte a VMSZ belgrádi helyi szervezete (videó)

2016.12.01
08:22
Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte szerdán Belgrádban a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete
Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte szerdán Belgrádban a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete. Az ünnepségen emlékplaketteket adtak át a szervezet legjelentősebb támogatóinak Öt év – öt gyertya. Ötödik születésnapját ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezete. A tagság az utóbbi öt évben megtízszereződött, és a belgrádi szervezet a VMSZ egyik legaktívabb közösségévé vált. A következő fontos céljuk az, hogy bekerüljenek a belgrádi önkormányzatba. Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „Az első siker az volt, hogy megalakultunk, majd hogy bővültünk, stabilizáltuk a tagságot, jó légkört teremtettünk, együtt dolgozunk egymásért, tovább bővülünk. Sikerült lassan a választásokon is részt venni, és a 2014-es helyi önkormányzati választásokon volt jelöltlistánk. Abban reménykedünk, hogy továbbra is jó és érdekes lakossági fórumaink lesznek, és hogy még több embert tudunk ide vonzani.” Pásztor Bálintot, a VMSZ köztársasági frakcióvezetőjét mindig is a belgrádi szervezet keresztapjának tartották, ő volt ugyanis az egyik kiötlője annak, hogy a szerb fővárosban alakítson szervezetet a Vajdasági Magyar Szövetség. A belgrádi VMSZ minden várakozást felülmúlt az utóbbi években. Pásztor Bálint, köztársasági frakcióvezető, VMSZ-DCsP: „Az elmúlt öt év bebizonyította azt, hogy nem az állampolgárság volt az, ami ezeket az embereket vonzotta, hiszen még mindig itt vannak annak ellenére, hogy a nagy részük nem tesz eleget a feltételeknek, elsősorban a származásra vonatkozó feltételeknek. Mégis egy nagyon jó közösség alakult itt ki, és az elmúlt öt év bizonyította, hogy itt Belgrádban a VMSZ-re szükség van.” A megalakítás ötödik évfordulója alkalmából Nebojša Marjanović belgrádi elnök üveg emlékplaketteket adott a legnagyobb támogatóknak. Az elismerést Pásztor István pártelnöknek, Pásztor Bálint köztársasági képviselőnek, Kern Imre államtitkárnak, a VMSZ központi irodájának, Váradi Emil egykori nagykövetségi dolgozónak, valamint Dezső Jánosnak, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatójának ajándékozták. A magyar kulturális intézet 2 és fél éves fennállása alatt többször együttműködött a VMSZ-szel.



Dezső János, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Tulajdonképpen ez egy lehetőség, hiszen itt kibontakozhat az együttműködésünk, az itt élő magyarok identitása új színeket és tartalmat kaphat. Ezen kívül pedig a két nép baráti közeledését, az egymás közötti bizalom felépítését.” A tagság száma folyamatosan nő, a leghűségesebb tagok pedig már a kezdetek óta látogatják a szervezet rendezvényeit. Katarina Colić magyar gyökerei miatt csatlakozott a VMSZ belgrádi szervezetéhez. Katarina Colić, tag, VMSZ: „Beléptem azért, mert nagyon sok érdekes kulturális események vannak, történnek, és szép barátkozások, találkozások, meg sok munka, érdekes, jó munka.” A VMSZ-nek a szerb fővárosban több mint 250 tagja van. Öt év alatt mintegy 60 lakossági fórumot szerveztek, és már három helyi szervezetük van Belgrádban. A tervek szerint jövőre további két helyi szervezet jön létre. A belgrádi VMSZ 2014-ben vált a párt negyedik városi szervezetévé, de 2011-es megalapítása óta ez az egyetlen Vajdaságon kívüli tömörülés.

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.