Ugrás a tartalomra

Finnország mától a NATO teljes jogú tagja

2023.04.04
14:33
2023.04.04
14:51
Forrás
Euronews
A belépés hivatalosan is megtörtént azzal, hogy az ország képviselői letétbe helyezték Finnország csatlakozásának ratifikációs okmányait. Ezzel a skandináv ország lett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a 31. tagországa.

Jens Stoltenberg közölte: Finnország csatlakozása történelmi esemény, és ezzel a NATO erősebbé válik. A csatlakozás bejelentésekor a NATO-főtitkár kijelentette: csak akkor állomásozhatnak NATO-csapatok az országban, ha azzal a finn kormány is egyetért. Mint mondta, az ukrajnai háború megindításakor Vlagyimir Putyin elnöknek az volt a célja, hogy csökkentse a NATO-jelenlétét Európában, a lépésével viszont pont ennek az ellenkezőjét érte el, a NATO tovább bővült.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Finnország NATO-csatlakozását veszélyes lépésnek nevezte. Mint mondta, ez egy újabb oroszellenes lépés, ami csak kiterjesztheti a konfliktusokat

Helsinki bruttó hazai termékének 2 százalékát teszi ki a katonai költségvetés, az 5,5 millió lakosú országnak 24 ezres az aktív katonai állománya, míg 900 ezer tartalékossal is rendelkezik.

"Eddig egyedül védtük meg a hazánkat, ám mostantól számíthatunk arra, hogy külső segítséget kapunk, ha a helyzet eldurvulna. És természetesen segíteni is készek vagyunk, ha mások bajba kerülnek"- mondta Antti Kaikkonen védelmi miniszter.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezés idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. A szervezet fő céljai között szerepel, hogy a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében, és a bármelyik tag ellen irányuló támadást a szövetség összes tagja elleni agressziónak tekintenek.

Közvetlen szomszédaink közül Magyarország 1999-ben, Bulgária és Románia 2004-ben, Horvátország 2009-ben, Montenegró 2017-ben lett tag. A NATO legutóbb 2020. március 27-én bővült, amikor Észak-Macedónia csatlakozott a katonai tömbhöz. Jelenleg Svédország, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina és Georgia vár csatlakozásra.

NATO
Finnország

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.