Ugrás a tartalomra

Folytatják a kezdeményezéseket a Nyitott Balkán keretében

2023.07.17
18:29
2023.07.17
20:33
Forrás
Szerbiai RTV
Jelentette ki Ana Brnabić Tiranában. Edi Rama albán miniszterelnök a berlini folyamat következő ülésére készülve szervezett találkozót, amelyen a nyugat-balkáni miniszterelnökök és Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítési biztosa vett részt.

Ana Brnabić szerb kormányfő a nyugat-balkáni országok vezetőinek informális találkozóján járt Tiranában, amely után elmondta, hogy megvitatták a Nyitott Balkánon belül létező kezdeményezéseket, valamint a berlini folyamaton belüli csúcstalálkozót, amelynek idén Albánia ad otthont.

„Három napja nyitottuk meg közös kiállításunkat a Nyitott Balkánról a párizsi Szerb Kultúrközpontban. Folytatjuk a kezdeményezéseket, de ebben a pillanatban, ami érthető is, mint a berlini folyamat házigazdája, Albánia mindenképpen az októberi csúcstalálkozóra fókuszál.”

A szerb kormányfő kiemelte, hogy a Nyitott Balkán továbbra is fennáll, és közös kezdeményezésekkel folytatódik. A felek a nyugat-balkáni gazdaság fellendítését célzó projektekről is tárgyaltak - emelte ki a szerb kormányfő.

„Beszéltünk a Nyugat-Balkán fejlesztési terveiről, amelyet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen jelentett be a GLOBSEC gazdaságpolitikai csúcstalálkozón idén májusban, valamint az első tervezetekről és projektekről, amiket a nyugat-balkáni országoknak kell előkészíteniük. Remélem, hogy ez olyasvalami, ami meg is fog valósulni az idei év végéig, úgyhogy már a következő, 2024-es évtől megkísérelünk, az európai uniós partnereink segítségével, valamivel több pénzt lehívni a gazdaságfejlesztésre úgy Szerbia, mint az egész Nyugat-Balkán számára. Ez legyen valamiféle új mozgatórugója és mechanizmusa az európai uniós integrációnak, a Nyugat-Balkán és az unió közeledésének.”

Várhelyi Olivér uniós szomszédsági és bővítési biztos a találkozót követően Twitter oldalán azt írta, hogy Albánia, Szerbia, Észak-Macedónia és Montenegró miniszterelnökével tárgyalt a Nyugat-Balkán új növekedési stratégiájáról. Elkötelezettek vagyunk e konvergenciaterv gyors végrehajtása mellett - emelte ki Várhelyi. A tiranai megbeszélésen Dimitar Kovačevski észak-macedón és Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök is részt vett. Albin Kurti más elfoglaltságaira hivatkozva, nem utazott el Albánia fővárosába.

Ana Brnabić
Tirana
Várhelyi Olivér

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.