Ugrás a tartalomra

Fontos lesz a moszkvai megbeszélés

2021.11.16
14:08
2021.11.16
16:02
Forrás
Pannon RTV
A földgázellátás lesz a fő téma Aleksandar Vučić és Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő moszkvai találkozóján. Erről maga a szerb államfő beszélt Šabacon, amikor a szerbiai folyami flotta kiképzését tekintette meg.

Vučić további fejlesztéseket ígért az országot védő katonák számára. Az energiaválsággal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy az villanyáramért és a földgázért is nagy küzdelem folyik, ezért is fontos, hogy Szerbia milyen áron tudja magának ezeket biztosítani.

Hadihajók, kétéltűek és különféle vízijárművek szelték délelőtt a Száva habjait Šabac mellett. A szerbiai folyami flotta kiképzését Aleksandar Vučić is a helyszínen tekintette meg. A szerb elnök kiemelte: „Fontos észrevennem, hogy még sokat kell tennünk az újabb felszerelések és a modernizáció tekintetében, ami a folyami flottát illeti. Nem csak a szonárokra és a drónokra gondolok, hanem a digitalizációra és az új csónakok beszerzésére is, hogy ne csak a Száván és a Dunán legyenek hajóink és csónakjaink, hanem az egyik, másik, harmadik Moraván, a Tiszán és a Drinán is.”

Vučić a folytatásban a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közelgő moszkvai találkozójáról is beszélt. Az egyeztetés fő témája az lesz, hogy Szerbia a jövőben milyen áron tud majd földgázt vásárolni az oroszoktól. Szerbia eddig ezer köbméter gázért 270 dollárt fizetett, de a földgáz világpiaci ára közben 900 dollár fölé emelkedett. A felhalmozott tartalékok pedig rohamosan csökkenek - mondta Vučić.

„Rettentően gyorsan fogyasztjuk azt, amit úgy gyűjtöttünk össze, mint a hörcsög. Most amikor Oroszországba megyek, akkor az lesz a fontos, hogy nem januártól kell kérnem a szerződést, hanem már decembertől. Kérnem kell a decembertől induló szerződést, hiszen közben érkezik a hideg idő és további gázfogyasztásra lesz szükség. Ez egy nagyon fontos találkozó lesz számunkra.”

A szerb elnök hozzátette, hogy a villanyáramért is nagy küzdelem folyik, hiszen a régió egyes országai 250 dollárt fizetnek megawattonként, míg Szerbiában ezért a energiamennyiségért jelenleg 50 és 57 dollár közötti összeget kell fizetni. A földgáz és a villanyáram egyféle új arany lett - mondta Vučić.

Aleksandar Vučić
energiaválság

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.