Ugrás a tartalomra

Fotelosztás a köztársasági kormányban

2012.07.13
17:03
Várhatóan tíz nap múlva, azaz július 23-án alakul meg a szerb kormány
Várhatóan tíz nap múlva, azaz július 23-án alakul meg a szerb kormány. Ezzel lezárulhat a kormámyalakítási huzavona. Amíg először a szocialisták a demokratákkal állapodtak meg, majd tárgyaltak hosszú heteken át, most már biztosnak tűnik, hogy a haladók, az SZSZP és a régiók koalíciója vezeti majd az országot. Elemzők szerint, habár mindegyik pártvezető optimistán nyilatkozik, nem lesz hosszú életű az új kormány. Az ország nehéz gazdasági helyzetben van. Ezt kéne orvosolnia az új kormánynak.
A média egyelőre csak találgat – állítja Goran Knežević (SZHSZ). Nagybecskerek régi-új polgármestere ezt azért mondta, mert az utóbbi napokban arról lehetett olvasni, hogy ő lesz az új kormány mezőgazdasági minisztere. Kijelentése szerint számára ez nagy megtiszteltetés és kihívás lehet majd. Emellett Jovan Krkobabić tegnap megerősítette, hogy ő lesz a kormány egyik alelnöke, valamint a munka- és szociális ügyi tárca vezetője, mert a koalíciós megállapodás ezt rögzíti. A Szerbiai Egyesült Nyugdíjas Párt elnöke azt is hozzátette: pártját megilleti majd meghatározott számú közvállalat és intézmény is, az ezekben végbemenő kinevezések pedig a párt döntésétől függnek majd. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IQWzjO06SF0 Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke örömének adott hangot, hogy pártja, valamint a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja ismét meghatározó szerepet játszanak a kormányalakításban. A politikus arról beszélt, hogy az új összetételű kormánynak meg kell valósítani a kampány során kimondott ígéreteket és a kormánykoalíciót alakító pártok elveit. Fontosnak tartja, hogy Koszovóval kapcsolatban konszenzus legyen. Szerinte a Koszovóval kapcsolatos problémát úgy lehet megoldani, hogy Szerbia soha nem ismeri el a déli tartomány függetlenségét, viszont folytatja a párbeszédet Pristinával. Ezzel párhuzamosan egyre több kijelentés hangzik el a kormányalakító pártok soraiból, hogy képviselőik közül, ki melyik minisztériumot, közvállalatot kívánja majd irányítani. Ivica Dačić, a leendő kormányfő annyit elárult, hogy az új kormánynak 15 tárcája lesz, nyolcat a Szerb Haladó Párt, ötöt a Szerbiai Szocialista Párt–Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja- és az Egységes Szerbia koalíció, valamint kettőt a Szerbia Egyesült Régiói kap. A haladók esetében még nem tudni, ki melyik tárcát vezeti. Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt ügyvezető elnöke saját elmondása szerint a védelmi, biztonsági és szervezett bűnözés elleni minisztérium vezetésére pályázik. Ami viszont biztos, hogy Ivica Dačić a kormányfői poszt mellett megőrzi a belügyminiszteri tárcát is, Milutin Mrkonjić marad az infrastruktúráért felelős miniszter, Žarko Obradović lesz ismét az oktatási miniszter, míg a korábbi házelnök, Slavica Đukić Dejanović vezeti majd az egészségügyi tárcát. Az Szerbia Egyesült Régiói elnöke, Mlađan Dinkić kapta a pénzügyi tárcát és a regionális fejlesztési minisztérium vezetését.
köztársasági kormány
minisztériumok

Most

16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.