Ugrás a tartalomra

A francia kormány hajlandó engedni nyugdíjügyben

2020.01.11
22:29
2024.03.19
08:49
Forrás
MTI
A francia kormány kész visszavonni a vitatott nyugdíjreform tervezetéből a szakszervezetek legnagyobb tiltakozását kiváltó pontot, amely alapján 2027-től 64 évre emelkedne a teljes jogosultság ideje.

Ezt jelezte szombaton Edouard Philippe miniszterelnök a szociális partnerekhez intézett levelében, miközben országszerte folytatódtak az utcai tiltakozások.

A kormány által eddig javasolt új, egységesített rendszer tervezetében eltűnne a kötelező 43 évnyi munkaviszony a teljes jogosultsághoz, s csak az kaphatna 2027-től teljes összegű nyugdíjat, aki 64 évesen vonul vissza. Ez esetben viszont a ledolgozott évektől függetlenül mindenkit alanyi jogon megilletne a legalább ezer eurós, teljes összegű nyugdíj.

A kormány és a szakszervezetek között folyamatosak az egyeztetések. A kormányfő tájékoztatása szerint a szociális partnerek részvételével rendezendő konferenciának április végéig kell megfogalmaznia javaslatait a nyugdíjrendszer finanszírozásának egyensúlyban tartására. Amennyiben addig ezek nem születnek meg, a kormány visszateszi a tervezetbe a teljes jogosultság 64 évre emelését.

francia
kormány
nyugdíj
szakszervezet

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.