Ugrás a tartalomra

Gazdag Ág Oromhegyesen (videó)

2017.03.05
10:27
Az elmúlás volt a témája az idei Gazdag Ág hagyományápoló népművészeti vetélkedőnek
Az elmúlás volt a témája az idei Gazdag Ág hagyományápoló népművészeti vetélkedőnek. Az eseményt 29. alkalommal tartották meg szombaton Oromhegyesen. A tartományi művelődési segédtitkár a helyszínen azt mondta, ezek a rendezvények a fiatalokhoz is szólnak. Blaskó Árpád kiemelte: a magyarság összefogása a legfontosabb a közelgő elnökválasztáson.    Nagy múltra tekint vissza a Gazdag Ág vetélkedő. A versenyen 12 csapat vett részt. Aki egyszer megszületett, az meg is hal – ez a mondat köré épült az idei megmérettetés. A versenyzőknek különbözőképpen kellet feldolgozniuk az elmúlással, a temetkezéssel kapcsolatos témát. A verseny mellé rendezett kiállításon volt, aki a halotti tor régi hagyományait mutatta, de láthattunk gyászruhát, valamint régi fényképeket a ravatalozásról és a temetésről. Koncz Lázár, szervező, elnök, Petőfi Sándor ME, Oromhegyes: „Vannak bemutatkozások, van anekdota, van a temetéshez vagy a halotthoz kötődő népdaléneklés, azután érdekes sírfeliratokat kellett összegyűjteni.”



A rendezvényen jelen volt a kisebbségi művelődéssel megbízott tartományi segédtitkár. Blaskó Árpád szerint az ilyen és az ehhez hasonló találkozók megszervezésével közelebb lehet kerülni a fiatalokhoz. Aláhúzta: ezek a rendezvényeknek fontosak. Úgy vélte: a hagyományőrzés közösségi szempontból is jelentős. A VMSZ-es segédtitkár a magyar egység fontosságára hívta fel a figyelmet a közelgő elnökválasztáson. „Ha mi tudjuk az irányt, és ha együtt tartjuk ezt az irányt, akkor szerintem az a legfontosabb, hogy számunkra ez egy siker legyen, és csak úgy lehet siker, ha összetartunk.” Az oromhegyesi Gazdag Ág a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.  
Oromhegyes
temetkezés
Gazdag Ág
elmúlás

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.