Ugrás a tartalomra

Gazdasági és infrastrukturális fejlesztések Koszovóban

2018.10.30
16:15
2018.10.30
16:59
Forrás
Pannon RTV
Szerbia 50 millió eurót fordít különböző gazdasági és infrastrukturális fejlesztésekre Koszovóban - erősítette meg Aleksandar Vučić.

Szerbia államfője a köztársasági kormány és az észak–koszovói szerb községek politikai vezetőinek együttes ülését követően beszélt erről ma Belgrádban. A Szerbia Palotában megtartott mai ülésen számos aktuális kérdést is érintettek a felek.

A tervek szerint Kosovska Mitrovicában klinikai központot építenek, Gračanicában kórházat, Banjskában turisztikai központot létesítenek. Emellett a mezőgazdasági termelőket, továbbá a hűtőházak tulajdonosait is támogatják, valamint közúti infrastrukturális és kommunális projekteket valósítanak meg.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Összesen 76 projektünk van. Az beruházás összesített értéke több mint hat milliárd dinár, ami valamivel kevesebb, mint 51 millió euró. 2018-ban ezeknek a projekteknek a végrehajtásához 444 millió dinárra van szükség. 2019-ben lesz szükség a legnagyobb pénzügyi forrásra, feltételezem azt a köztársasági elnök is említette önöknek, ez valamivel több, mint öt milliárd dinár. 2020-ban pedig jelenleg úgy fest 583 millió dinárra lesz szükség erre a 76 beruházásra.”

Aleksandar Vučić a koszovói katonaság létrehozásáról is beszélt. A szerb államfő elmondta: tudomást szerzett arról, hogy annak létrehozása november 28-án történik meg.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „November 28-án, az albán zászló napján - mivel nekik kettő van, csak hazudnak és csak mutogatják másoknak, hogy kettő zászlójuk van. Ez a piros alapon azzal a sassal, vagy azokkal a sasokkal, kinek hogy tetszik. Ezen a napon ünneplik ezt, és úgy gondolják, hogy azon a napon megalapítják és megünneplik a koszovói katonaság létrejöttét. Ez ellentétben van még a saját alkotmányukkal is, de nem akarok arról beszélni, hogy hány nemzetközi egyezménnyel van ellentétben, amit aláírtak.”

Ezt követően pedig Koszovó Interpol tagállamok közé történő felvételére vonatkozó kérelem követheti - véli a szerb elnök. Vučić a koszovói szerbek képviselőihez szólva elmondta, ne vegyenek részt semmilyen módon a koszovói katonaság megalakításában.

Aleksandar Vučić
Ana Brnabić
fejlesztés

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.