Ugrás a tartalomra

A gáztározók feltöltésén és egyben újabb szankciócsomagon dolgozik az EU

2022.05.02
20:51
2022.05.02
21:08
Forrás
Euronews
Az európai energiaügyi miniszterek hétfőn rendkívüli ülésen tárgyaltak az EU-s stratégiáról, miután Oroszország úgy döntött, hogy felfüggeszti a gázellátást Lengyelországnak és Bulgáriának.

Az Európai Unió most azon dolgozik, hogy őszre megteljen a kontinens gáztárolója, amely jelenleg 32 százalékon áll. Kadri Simson energiaügyi biztos szerint bármelyik tagállam lehet a következő, amelyik elszenvedi az orosz energiacsökkentést.

Ezzel párhuzamosan a hatodik Oroszország elleni szankciócsomagon dolgozik az EU. Az intézkedés az olajembargó fokozatos megszüntetésére fog összpontosítani. Németország, az eddigi egyik fő ellenző már beleegyezését adta. „Két hónapos munka után elmondhatom, hogy Németország nem ellenzi az Oroszországgal szembeni olajtilalmat. Ez nagy teher, de készek vagyunk rá” - mondta Robert Habech német gazdasági és klímaügyi miniszter.

A javaslatot az Európai Bizottság kedden terjesztheti elő. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan kell kezelni a tervet, mivel az visszafelé sülhet el. Egyes országok embargó helyett büntető importadót követelnek az oroszországi energiára.

gáz
szankciók
Oroszország

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.