Ugrás a tartalomra

Guterres: a megosztottság és a bizalmatlanság aláássa a globális problémák megoldására tett erőfeszítéseket

2023.01.18
15:40
2023.01.18
18:47
Forrás
Pannon RTV
Folytatódik a Világgazdasági Fórum Davosban. Aleksandar Vučić szerdán Miroslav Lajčakkal és Georgia miniszterelnökével, Irakli Garibashvilivel folytatott kétoldali megbeszélést a svájci városban.

Davosban több mint 100 ország képviselői tanácskoznak. Az eseményre Oroszország nem kapott meghívást az orosz-ukrán konfliktus miatt. Az 53. találkozón a biztonságtól a környezetig terjedő kérdéseket felölelő témákat érintenek, de a globális kockázat, a megélhetési költségek és a természeti katasztrófák is napirenden szerepelnek.

António Guterres a davosi Világgazdasági Fórum találkozójának második napján, szerdán szólalt fel a világ gazdasági és politikai vezetői előtt. Hangsúlyozta, hogy a széles körű geopolitikai megosztottság és a bizalmatlanság aláássa a globális problémák megoldására tett erőfeszítéseket. A kihívások közül a klímaválságról beszélt hosszabban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az olaj- és gázipar termelésének bővítése a klímaváltozás miatt súlyos károkat okoz.

„Minden hét egy új klimatikus horrortörténetet hoz. Az üvegházhatású gázok kibocsátása rekordszinten van és növekszik. Kudarcba fulladni látszik az a vállalás, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk. További lépések nélkül a 2,8 fokos emelkedés felé tartunk. A következmények pusztítóak lesznek. Bolygónk több területe is lakhatatlanná válik majd, és ez sokak számára halálos ítéletet jelentene.”

A szerb elnök is részt vesz a Világgazdasági Fórumon. Aleksandar Vučić január 19-ig lesz Davosban. Az államfőnek több kétoldalú találkozója is lesz döntéshozókkal. Ma Miroslav Lajčakkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel és a nyugat-balkáni regionális kérdésekkel megbízott különleges képviselőjével tárgyalt. Vučić Instagram-oldalán is posztolt a találkozóról. Azt írta, ezen a fontos helyen is Belgrád és Priština közötti párbeszédről tárgyalunk.

A szerb államfő ma Georgia miniszterelnökével, Irakli Garibashvilivel is tárgyalt. A megbeszélés fő témája a gazdasági, tudományos és energetikai együttműködés volt. Szerbia elnöke a találkozó után közzétett Instagram bejegyzésében kiemeli, hogy köszönetet mondott Garibashvilinek, mert országa tiszteletben tartja Szerbia területi integritását, valamint meghívta, hogy látogasson el Szerbiába.

Vučić a davosi tartózkodása során Dél-Korea elnökével Jun Szogjollal is találkozik. Az ország legrangosabb cégeinek vezetőivel is megbeszélést folytat, továbbá részt vesz Dél-Korea Kereskedelmi Kamarája által szervezett fogadáson is.

Davos
António Guterres

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.