Ugrás a tartalomra

Harckészültségben az ukrán hadsereg

2018.11.26
09:30
2018.11.26
20:34
Forrás
MTI
Döntést hoztak a "hadiállapot jogi helyzetének" bevezetéséről.

Újra feszült Oroszország és Ukrajna viszonya, miután az ukrán haditengerészet bejelentette: orosz egységek tüzet nyitottak három ukrán hajóra a Kercsi-szorosban. Kijev hétfőn bejelentette: teljes harckészültségbe helyezték az ország hadseregét válaszul az orosz agresszióra. 

Vasárnap először arról érkeztek hírek, hogy szándékosan nekiütközött egy orosz határőrhajó az ukrán haditengerészet egyik hajójának Odessza és Mariupol között. De nem ez volt az egyetlen incidens. Három ukrán hadihajót az őket kísérő orosz hajók blokád alá vettek és tüzet nyitottak rájuk. Az ukrán haditengerészet sajtószolgálatának jelentése szerint az incidensben a szorosból kifelé tartó három ukrán hadihajó elleni támadás következtében hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan.

fotó: Tanjug/Russia's Federal Security Service via AP

A Kercsi-szoros a Fekete-tengert és az Azovi-tengert köti össze. Az Azovi-tenger északi és északnyugati partja Ukrajnához, keleti és nyugati partja Oroszországhoz tartozik. Kijev és Moszkva még a Kercsi-szoros mentén lévő határvonalakban sem jutott egyezségre 2014 óta. A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy a térségre nem a nemzetközi tengerészeti törvények vonatkoznak: 2003-ban ugyanis köttetett egy államközi megállapodás Kijev és Moszkva között az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról. Csakhogy a Krími híd teljesen átszabta az erőviszonyokat, elsősorban azért, mert a négysávos, vasúti forgalommal is rendelkező építmény Moszkva kezébe összpontosította a tengeri teherforgalom áteresztését. Az Oroszország által épített híd a Kercsi-szorosban a 2014-ben annektált Krím-félszigetet és az orosz Krasznodari határterületet köti össze.

Kijev készítette elő és szervezte meg a provokációt a Kercsi-szorosban – állította vasárnap esti közleményében az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat az FSZB, amely szerint Ukrajna a felelős az incidensért. A biztonsági szolgálat elismerte, hogy fegyvert használt, hogy megállásra kényszerítse szerintük illegálisan orosz területi vizekre behatolt ukrán hajókat, amelyek nem vették figyelembe a megállásra való felszólítást, és veszélyes manővereket hajtottak végre.

Az eseményeket követően vasárnap este Kijevben közel 150 tüntető jelent meg Oroszország nagykövetségének épülete előtt, ahol felgyújtottak egy, a hivatalhoz tartozó autót is.

A NATO és az EU önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.