Ugrás a tartalomra

Hatalomváltás Nagykikindán (videó)

2013.08.30
17:19
Hatalomváltás kezdődött Nagykikindán
Hatalomváltás kezdődött Nagykikindán. A szocialisták koalíciós szerződést írtak alá az eddig ellenzékben lévő haladókkal. A demokratákat így kitessékelhetnék a hatalomból. A Vajdasági Magyar Szövetség az új felállásban is részt vállalna a városvezetésben. Eredetileg a demokraták, a ligások, a szociáldemokraták és a szocialisták, valamint a VMSZ irányította Nagykikindát. A hatalom körül azonban hetek óta gond van. Legutóbb a nyár elején tudott összeülni a képviselő-testület. Most harmadszori nekifutásra sem sikerült összehívni a kkt-t. Nincs már elegendő számú képviselője a hatalomnak. A szocialisták ugyanis váltottak. Új koalíciós szerződést kötöttek - az eddig ellenzékben lévő haladókkal. Az ülésre nem jöttek el. Közleményben értesítették a közvéleményt. A jelen levő haladók megerősítették: egy oldalon állnak a szocialistákkal. Svetislav Vukmirica, a Szerb Haladó Párt önkormányzati képviselője elmondta: „Az éjjel a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt községi szervezetei koalíciós szerződést írtak alá. Az aláírás előtt 20 képviselő biztosított bennünket támogatásáról.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iY-6l9jL7Qo A szocialista-haladó társuláshoz csatlakozott a Szerbiai Demokrata Párt két, valamint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Egységes Szerbia egy-egy képviselője, így új képviselő-testületi többség jön létre. Igaz, elég szűk, hiszen 20-an lennének a 39 fős testületben. Jól jönne a Vajdasági Magyar Szövetség 2 képviselője. A VMSZ helyi elnöke azt mondja: a többséget támogatják. A jelenlegi hatalmat nem bontják, de ha adott az új többség, csatlakoznak. Talpai Sándor, a VMSZ nagykikindai szervezetének elnöke: „Mi nem tudjuk elképzelni a Vajdasági Magyar Szövetség és a kisebbségi politizálást oly módon, hogy ne hatalomból politizálnánk, mert egyetlen, a hatalomból való politizálás biztosítja a kisebbségi fennmaradást.” A Demokrata Párt ellenzékbe kényszerülne. Dragan Stojanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője szerint: „Az elkövetkező napok, az elkövetkező lépések mutatják majd meg, miért van ez, a Szocialista Párt aláírta-e a koalíciós szerződést a Szerb Haladó Párttal, a nem hivatalos információink alapján.” A rendkívüli ülés összehívását már kezdeményezték a hatalomváltók. Ha a képviselő-testületi szakszolgálathoz hivatalosan is megérkezik a dokumentum, 10 napon belül össze kell hívni a testületet. A várhatóan hatalomváltó, rendkívüli ülésre így egy-két héten belül sor kerülhet. Az idő pedig sürget, hiszen szeptember 12-én lejár a 3 hónapos határidő a kkt összehívására. Ha ezt túllépik, a törvény szerint működésképtelenné válnak és új választásokat kell tartani.

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.