Ugrás a tartalomra

A határátlépésről is szó volt a magyar nagykövet és a szabadkai VKT-elnök találkozóján

2023.07.03
17:03
2023.11.17
14:58
Forrás
Pannon RTV
Szabadkát érintő ügyek, határátlépés, gazdasági kapcsolatok, EU-s csatlakozás - egyebek mellett ezekről volt szó Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövetének és dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnökének találkozóján.

A magyar-szerb kapcsolat sosem volt ilyen jó, és most még egy lépést tettek afelé, hogy szorosabbá váljon - hangzott el az eseményen.

Először tett hivatalos látogatást Szabadkán Magyarország belgrádi nagykövete. Magyar Józsefet dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke fogadta a Városházán. A találkozón leginkább a várost érintő ügyekről esett szó. Szabadka az egyik legnagyobb haszonélvezője a magyar-szerb kapcsolatoknak - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

„Köszöntet mondtam azokért a támogatásokért, amelyek Magyarország kormányától ide érkeztek az elmúlt esztendőkben annak ügyében vagy annak érdekében, hogy számunkra nagyon fontos, történelmi léptékkel mérve is műemlék jelentőségű épületek állagmegőrzése és felújítása realitássá válhasson. Ebbe a körbe tartozik természetesen a Szabadkai Zsinagóga, amelyet magyar és szerb kormányzati eszközökből újítottunk fel, de sokkal jelentősebb volt a magyar kormány támogatása anyagi értelemben. Vagy a tanítóképző karnak az épülete, a szabadkaiak által sárga házként ismert objektum, amely újra a központ egyik dísze, amely szintén teljes egészében magyarországi támogatásból épült fel."

A találkozón a gazdasági helyzetről, Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozásáról, valamint a határhelyzetről is szó esett.

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete: „Ami a határátkelőket illeti, én azt gondolom, hogy számilag nem állunk rosszul. Ezen a szakaszon kilenc határátkelő üzemel. Azt, hogy most milyen feltételek mellett, itt van a lényeg, amiről nekünk beszélni kell. Ha azt akarjuk, és mi akarjuk, hogy az itt élő magyar közösség az Európai Unión belül legyen minél előbb, akkor ezeket a határátjárókat, legalábbis az átjutást lazítani kell. Ezeket le kell egyszerűsíteni. Ebben van nekünk óriási szerepünk, hogy ezt a köteléket, ahogy az előbb említettem, olyan természetes szövete legyen a mi közös gondolkodásunknak és a fizikai valóságunknak, hogy ebben ne érezzük azt, hogy akadály egyik oldalról a másikra átjutni."

A találkozón Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja is részt vett.

Magyar József
magyar nagykövet
határátlépés
magyar-szerb kapcsolat
Dr. Pásztor Bálint

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.