Ugrás a tartalomra

Helyi közösségi választást tartottak Csóka községben (videó)

2017.05.29
14:47
A hétvégén hét településen zajlottak le a helyi közösségi választások Csóka községben
A hétvégén hét településen zajlottak le a helyi közösségi választások Csóka községben. Nem hivatalos adatok szerint a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjeinek Egyházaskéren sikerült nyerni. A többi helyen a Szerb Haladó Párt által támogatott lista kapta a legtöbb szavazatot. Közel 9600 választópolgár voksolhatott vasárnap a helyi közösségi választásokon. Hódegyházán és Feketetón három, míg a többi településen két lista indult a választásokon. Kivétel Egyházaskér, ahol egyéni jelöltek indulhattak. Itt a legtöbb szavazatot Nikolić Csilla szerezte meg. A jövőbeni tanácstagok céleszközként ugyan, de rendelkezhetnek a helyi járulék felett. Őt a VMSZ támogatta. Nikolić Csilla, tanácstag, Egyházaskér: „A régi kocsmát a sarkon szeretnénk lebontani, mert már közveszélyes terület lett, és helyében egy kis szolid parkot szeretnénk kialakítani, ami kicsit szebbé tenné a falut. Van még nagyon sok munkánk, amit meg kellene csinálni, de majd lassan, mert sok pénz kellene hozzá.”



Padén a VMSZ megőrizte az öt mandátumát, a Szerb Haladó Párt itt nyolc helyhez jutott. Tiszaszentmiklóson tíz helyet a haladók, míg hármat a VMSZ szerzett meg. Szanádon a haladók ellenfele a Demokrata Párt által támogatott lista volt. Itt az előbbiek hét mandátumhoz jutottak a kilencből. Az egyik legszorosabb eredmény Csókán született, ahol a VMSZ hét, a haladók pedig nyolc mandátumhoz jutottak. Balázs Ferenc, elnök, VMSZ Csókai Községi Szervezet: „Talán a legnehezebb, de a részünkre talán a legfájdalmasabb is a Csóka Helyi Közösség, ahol mindössze egy szavazattal maradtunk alul a haladókkal szemben. Ez azért jócskán elgondolkodtat személyesen is, de úgy gondolom, a választópolgárokat is, hogy amikor azt mondjuk, hogy minden szavazat számít, akkor ez mit jelent.” A választásokkal kapcsolatban a Szerb Haladó Párt közleményt adott ki. Azt írják, hogy fölényes sikert arattak a jelöltjeik, és ismét bebizonyosodott, hogy az SZHP-nek nincs ellenfele. Szerintük ezt bizonyítja az is, hogy Csóka községben jelöltjeik 41 mandátumot szereztek, a második helyen a VMSZ végzett, amely 23 képviselői helyet tudhat magáénak. A Demokrata Párt három, míg a függetlenek két mandátumhoz jutottak.

Csóka községben ma helyi közösségi választásokat tartanak (videó)

2017.05.28.

Helyi közösségi választásokat tartanak ma Csóka községben, összesen hét településen. A szavazóhelyek reggel 7 és este 8 óra között tartanak nyitva. Az észak-bánáti Csóka településen nagy volt a jövés-menés vasárnap. A szavazópolgárok nagy reményeket fűznek a voksoláshoz. Borbély János, Csóka: „Többi az oké, ahogy van, de a sport a futballtól kezdve, meg minden tönkre van menve teljesen. Itt kéne egy kis segítség nekik.” A csókai választói névjegyzék szerint 3575 szavazópolgár jogosult az urnák elé járulni. Ők három szavazóhelyen adhatják le voksukat a két, polgárok csoportja által indított lista valamelyikére. Összesen 15 tanácstagot választanak. De a helyi közösségi választás nem csak Csóka települést érinti. Tóth Zoltán, elnök, Választási Bizottság, Csóka HK: „Külön választásokat tartunk ma a többi településen, ami Csóka község területéhez tartozik: Tiszaszentmiklóson, Hódegyházán, Egyházaskéren, Padén, Szanádon és Feketetón.” csoka_valasztas Már Tiszaszentmiklóson járunk, a többségében szerbek, magyarok és szlovákok lakta bánáti faluban. Szabácsi Juliska, Tiszaszentmiklós: „Énnekem nagyon jó. Itt születtem. Nyolcvanéves vagyok. Szavazni mindig jöttem. Ha kérdezték, kire szavaztam, mindig azt mondtam, hogy az titok.” Itt két listára lehet voksolni és 13 jelölt jut be az új tanácsba, míg Hódegyházán három listára szavazhatnak a polgárok és öt tanácstagot választanak. Dragana Šalbot-Pakaški, elnök, Választási Bizottság, Tiszaszentmiklós HK és Hódegyháza HK: „Tiszaszentmiklóson két választóhelyünk van, a választói névjegyzékben 1971 személy neve szerepel, míg Hódegyházán 558 választópolgár van, és szintén két szavazóhelyet nyitottunk.” Helyi közösségi választásokat tartanak Csóka községen belül Padén is, ahol mintegy kétezer személyt várnak az urnák elé. És érkeztek is az emberek szép számmal. „Több lehetőség legyen dolgozni, fiatalságnak legyenek munkahelyek, hogy ne menjenek külföldre, mert másképp a falu kihal.” csoka_valasztas3 „Mert csak az öregek maradnak itt, és akkor mit csinálunk az öregekkel?” Padén is két listára voksolhatnak a polgárok. Barta Mária, titkár, Padé HK: „A választópolgárok 13 tanácstagot választanak, és már ma estére meglesznek az eredmények, de a végleges eredményre még várni kell, mert törvényileg 24 órán belül, aki szeretne, jogorvoslatot nyújthat be, tehát 24 óra után lesznek végleges eredmények.”



A tanácstagokat négy évre választják a lakosok. A mandátumok elosztásakor azokat a listákat veszik figyelme, akik a szavazáson résztvevő polgárok voksának legalább öt százalékát megszerezték.
Csóka község

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.