Ugrás a tartalomra

A héten tárgyalhatnak a tizenegyedik szankciós csomagról

2023.05.08
11:21
2023.05.08
11:51
Forrás
M1, Hirado.hu
Az Európai Unió újabb embargós csomagja érintené a nukleáris ágazatot, és a tervek szerint még ebben a hónapban életbe lépne.

Magyarország nem támogatja az atomenergiával összefüggő tiltásokat, mert azok meggátolnák Paks II. megépítését, ami nélkülözhetetlen Magyarország energiabiztonságához – hangzott el az M1 Híradójában.

Napirendre tűzhetik a héten Brüsszelben a 11. szankciós csomag megtárgyalását Oroszországgal szemben. Könnyen elképzelhető, hogy az újabb intézkedések már májusban életbe is lépnek, mivel jó néhány uniós tagállam egyre sürgetőbbnek érzi újabb tiltások bevezetését. Nem biztos még az, hogy mi fog ebben az újabb csomagban szerepelni.

Az orosz atomenergetikai vállalat 18 európai atomerőműbe visz alkatrészeket.

Magyarország is elutasítja a nukleáris szektort érintő szankciókat, mert az meggátolná Paks II. megépítését, miközben ez a beruházás nélkülözhetetlen az ország energiabiztonságához. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt korábban. Szijjártó Péter azt mondta: szakértői számítások szerint 2030-at követően Magyarországnak legalább 2400 megawattnyi újabb energiaforrásra van szüksége.

„Ezt környezetvédő módon, megfelelő mennyiségben, tartható menetrend szerint csak nukleáris energiával tudjuk előállítani. Ha Paks II. beruházását lehetetlenné teszik, akkor ellehetetlenítik azt, hogy Magyarország a gazdaság működtetéséhez és az emberek ellátásához szüksége villamosáram, villamosenergia mennyiséget a következő évtized elejére előtudja állítani” – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Közben a külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában leszögezte, hogy nem lesznek nagy változások a Paks II. beruházási szerződésében. Vagyis, a múlt hónapban moszkvai tárgyalásai során abban állapodott meg orosz partnereivel, hogy technikai módosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy a beruházást felgyorsítsák. Ez azt is jelenti, hogy a fővállalkozó minden ellenkező hírrel szemben a Roszatom marad.

Szijjártó Péter külön hangsúlyozta, azt várják el az Európai Uniótól, hogy ne akadályozza a szerződés módosítását, ez ugyanis mindenben megfelel az európai szabályoknak, az európai nukleáris biztonsági előírásoknak is. A miniszter szerint az Európai Bizottságnak könnyű dolga lesz és a változtatásokat gyorsan tudja majd engedélyezni.

szankció
Európai Unió

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.