Ugrás a tartalomra

Hill: Kurti hozzáállása problémát jelent, Szerbia konstruktív partner

2023.06.09
08:39
2023.06.09
08:49
Forrás
Szerbiai RTV
Albin Kurti nem akarja elfogadni a koszovói helyzet enyhítésére irányuló javaslatokat, ez pedig gondot jelent a nyugat számára – mondta Christopher Hill.

Az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete az Amerika Hangjának adott interjújában kiemelte, hogy "a kérdés az, hogy az Egyesült Államok számíthat-e Kurtira, mint partnerre", mivel problémát jelent, hogy nem hajlandó elfogadni az Egyesült Államok és az Európai Unió javaslatait. Hozzátette, hogy a kérdésben a döntést az USA prištinai nagykövetségére bízza. Kiemelte, Kurtinak "néhány változtatást" kell végrehajtania, ha barátként és partnerként szeretne az Amerikai Egyesült Államokkal együttműködni. "Nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna ilyen mély megosztottságot a Priština-Washington kapcsolatokban" - mondta Hill, hangsúlyozva, hogy a Kvinta-országok is aggódnak Priština lépései miatt. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a különleges rendőrség kivonuljon az önkormányzati épületekből Észak-Koszovóban, és hogy az albán polgármesterek is hagyják el azokat. Kiemelte, hogy a harmadik kérdés, ami az új választásokkal kapcsolatos, az már jóval bonyolultabb. Hozzátette, Szerb részről egyértelműen megfogalmazódott, hogy fontos a Koszovói Szerbia Önkormányzatok Szövetségének megalakítása, ami továbbra is gondot okoz Kurtinak. Ez nagyon fontos és minden további lépés előtt ezt kellene megvalósítani - emelte ki az USA belgrádi nagykövete. Hill arra is kitért, hogy a helyzet megoldásában nagy szerepe lesz Aleksandar Vučićnak. Az USA jó partnerként számít Szerbia államfőjére - húzta alá Christopher Hill.

Christopher Hill
Amerikai Egyesült Államok
Koszovó

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.