Ugrás a tartalomra

Hogyan lehet megoldani, hogy az ukrán gabona eljusson rendeltetési helyére?

2023.07.25
11:33
2023.07.25
17:02
Forrás
Pannon RTV
Az európai uniós mezőgazdasági miniszterek kedden Brüsszelben ültek össze, hogy az ukrajnai gabonaexport megoldási lehetőségeiről tárgyaljanak.

Erre azt követően került sor, hogy a múlt héten Oroszország nem hosszabbította meg a Fekete-tengeri Gabonaegyezményben való részvételét.

Az uniós politikusok arra keresik a választ, hogyan lehetne megoldani, hogy a világélelmezési szempontból kulcsfontosságú ukrán gabona eljusson rendeltetési helyére, de arról is tárgyalnak, hogy kiterjesztik-e az ukrán gabona európai exportjának a tilalmát a szeptember 15-ét követő időszakra is.

Az ukrajnai háború kitörése előtt a világ által elfogyasztott búza 10 százalékát, a kukorica 16 százalékát, míg a napraforgó mintegy 50 százalékát termelte meg Ukrajna. 2022 februárja óta azonban minden megváltozott, a lezárt kikötők, a nem megbízható útvonalak új megoldásokat követeltek, ezek egyike pedig a gabona európai értékesítése volt. Ez viszont lenyomta az árakat és felborította a piacot.

Több ország is toxinmaradványos és genetikailag módosított gabonát talált az ukrán szállítmányokban, ezért megtiltotta azok értékesítését, majd importját is. Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia a közelmúltban közösen fordult az Európai Unióhoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15-e után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. Ezt a lehetőséget azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök határozottan elutasította, és azt mondta: Kijev számára ez teljesen elfogadhatatlan lenne.

„Van egy nagyon fontos megállapodásunk az Európai Bizottsággal szeptember 15-re vonatkozóan, ami a gabonaexportunk tilalmának az utolsó napja. Úgy gondoljuk, hogy az európai oldal betartja a kötelezettségeit ezzel a dátummal kapcsolatban, amikor is az ideiglenes tilalmak megszűnnek. A korlátozások bármilyen meghosszabbítása teljesen elfogadhatatlan, és egyenesen nem európai. Európának megvan az intézményi lehetősége arra, hogy racionálisabban lépjen fel annál, minthogy lezárja a határait egy bizonyos termény előtt.”

Az orosz elnök is reagált a gabonával kapcsolatos kérdésekre azt követően, hogy Moszkva kiszállt a Fekete-tengeri Gabonaegyezményből, és már nem teszi lehetővé ukrán hajók indulását a Fekete-tengeri kikötőkből. Vlagyimir Putyin szerint Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon, főként Afrikában, ahová 2022 során is 11,5 millió gabonát exportált, és már az idei év első felében is majdnem tízmillió tonnát szállított a kontinensre.

gabona
Oroszország
EU
gabonaexport

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.