Ugrás a tartalomra

Hogyan szavazhatnak a külhoni magyar állampolgárok?

2018.03.21
12:43
2018.09.05
11:24
Forrás
Pannon RTV
Szombaton 16 óráig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a NVI-nél azoknak a külhoni magyaroknak, akik levélszavazás útján részt szeretnének venni az április 8-i országgyűlési választáson.

A Nemzeti Választási Iroda a napokban elkezdte kézbesíteni a szavazási levélcsomagokat. A kézbesítés igénybe vesz néhány napot, ezért leghamarabb péntektől érkeznek meg a levelek a szavazópolgároknak, mondta Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Többféle módja lehet a levélszavazásnak. Az egyik a szerbiai posta útján, díjmentesen, az NVI részére. Ezek a levélborítékok, külső borítékok az NVI számára már meg vannak címezve, tehát sem fizetni, sem címezni nem kell. Ez az egyik lehetőség. A másik pedig, a főkonzulátusra bejuttatni, hiszen két hétig az ún. postaládák, a levélszavazatok fogadására ki lesznek helyezve.”

A szavazási levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát, a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot és a válaszborítékot, valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást. A szavazópolgár az adatait a magyar okmányai szerint köteles kitölteni, ellenkező esetben érvénytelenné válik a szavazata.

Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „A másik nagy szavazói kör, a személyes szavazók köre. Akik a szavazás napján, tehát április 8-án szavazhatnak személyes jelenléttel. Számukra március 31-ig nyílik meg a külképviseleti választói névjegyzékbe való bejelentkezés lehetősége.”

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus március 26-tól április 8-ig meghosszabbított nyitva tartással működik. Március 26-a és április 7-e között reggel 6 órától este 22 óráig, április 8-án pedig reggel 6 órától 19 óráig várják a voksolókat. Április 1-jén és 2-án azonban az ünnep miatt zárva lesz a főkonzulátus.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.