Ugrás a tartalomra

Hova vezet az „EU is, Oroszország is” politika? (videó)

2014.12.10
15:37
Egyre valószínűtlenebb, hogy még idén megnyitják az EU-s csatlakozási fejezeteket Szerbia számára
Egyre valószínűtlenebb, hogy még idén megnyitják az EU-s csatlakozási fejezeteket Szerbia számára. A Belgrád és Pristina közötti viszony rendezése és az Oroszországgal ápolt kapcsolatok késleltetik Szerbia közeledését és majdani csatlakozását az Európai Unióhoz - vélik Brüsszelben. Kevés esély mutatkozik Szerbia számára, hogy még idén megnyissa az Uniós csatlakozási tárgyalások 32-es, a pénzügy ellenőrzésről és a költségvetés felhasználásáról szóló fejezetet. Vélemények szerint ezt meg kell, hogy előzze a 35-ös, Belgrád és Prishtina közötti viszony rendezése. Németország mellett más tagállamok is, valamint az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat is azon a véleményen van, annak ellenére, hogy Koszovóban hosszú ideig nem tudtak kormány alakítani, a belgrádi kormány többet tehetett volna a viszonyok rendezése érdekében. A helyzetet tovább bonyolítja Szerbia „EU is, Oroszország is” politikája. Florian Bieber, a grazi Közép-Európai Egyetem professzora: „Jó viszonyt szeretnének fenntartani Oroszországgal, mert ez népszerű az országukban, és hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Unióra. Nem hiszem, hogy a régióban Oroszország valós alternatívát jelent, nem valós játékos, nem rendelkezik megfelelő befolyással. A Nyugat-Balkánt körülveszi az Európai Unió, körülveszi a NATO, egy sziget az Európai Unióban. De Oroszország gondot okozhat, ha úgy tartja kedve.” A szakértők szerint meghatározó tényező a rossz gazdasági légkör Szerbiában. Az országnak elemi érdeke, hogy közeledjen az EU-hoz. Eduard Kukan, az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottság küldöttségének elnöke: „Anyagi segítségre van szükségük, annak érdekében, hogy megküzdjenek a mindennapi problémákkal. Oroszország kész erre és mi nem. Ismerjük el, ha anyagi segítséget kérnek, az EU nem rendelkezik vele, de Oroszország igen. Oroszország ügyesen használja fel ezt a pillanatot és erről nem szabad megfeledkeznünk.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=l8Pvt7ty-yw Korábban a Külügyi Szolgálat 11 pontos listát állított, amely feltétele a 35-ös fejezet megnyitásának. Ezek a pontok között található a koszovói szerb községek közösségének megalapítása, statútumának elfogadása, energetikai és telekommunikációs kérdések. valamint az úgynevezett alternatív átjárók megszüntetése a észak-koszovói adminisztratív vonalon.

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.