Ugrás a tartalomra

Húsz százalékkal kevesebb pénz jut a nemzeti tanácsoknak

2012.07.19
15:02
A szerbiai nemzeti tanácsok elégedetlenek az Alkotmánybíróság azon döntésével, amellyel hatályon kívül helyezte a vajdasági hatásköri törvény 22 szakaszát – hangzott el ma a nemzeti tanácsok képviselőinek újvidéki ülése után
A szerbiai nemzeti tanácsok elégedetlenek az Alkotmánybíróság azon döntésével, amellyel hatályon kívül helyezte a vajdasági hatásköri törvény 22 szakaszát – hangzott el ma a nemzeti tanácsok képviselőinek újvidéki ülése után. Borče Veličkovski, a Nemzeti Tanácsok koordinátora és a Macedón Nemzeti Tanács elnöke, ismetette a jelenlévő újságírókkal, hogy a mai ülésen három pontról tárgyaltak. Az Alkotmánybíróság azon döntéséről, amely a Vajdaság illetékességét szabályozó törvény 22 szakaszát alkotmányellenesnek menősítette, az aktuális szerbiai kormány megalakításáról, valamint a nemzeti tanácsok pénzeléséről. Hihetetlen a tény, hogy Szerbiában olyan kormány alakul, amelyben nem lesz Emberi és Kisebbségi Jogi Minisztériumot. Ez hátrányos helyzetbe hozza a kisebbségeket – tette hozzá Veličkovski.  



Ana Tomanova Makanova tartományi alelnök és a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke szerint a nemzeti tanácsok rendkívül fontos szerepet töltenek be, mert Szerbiában több mint egymillió ember tartozik valamely kisebbséghez. Makanova szerint az Alkotmánybíróság döntésével hátráltatja a kisebbségek szerzett jogainak a gyakorlását. A nemzeti közösségek nyelveinek hivatalos használatáért, valamint az ezeken a nyelveken folyó oktatás megmaradásáért ezután erőteljesebben kell harcolnunk. Értesülésünk szerint a nemzeti tanácsoknak szánt költségvetési összeg 20 százalékkal lesz kevesebb az eddiginél, és ez a tény a jövendő köztársasági kormány szándékát tükrözi – mondta Makanova. Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának az elnöke elmondta, hogy az Alkotmánybíróság döntése igenis veszélyezteti a kisebbségek jogait. Az egybegyültek reményüket fejezték ki, hogy továbbra is jó együttműködésre számíthatnak a tartományi hatalommal.
Alkotmánybíróság
Újvidék
Nemzeti Tanácsok

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.