Ugrás a tartalomra

Így alakult a voksolás Európa-szerte

2019.05.27
12:12
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Biztosnak látszódik az Európai Uniót megerősíteni kívánó erők kétharmados többsége, ugyanakkor a szélsőjobboldali és nacionalista, valamint a zöld pártok bővíteni tudták szavazóbázisukat.

A Kereszténydemokrata Unió és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió szövetsége gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választáson Németországban. A pártszövetség együtt 29,4 százalékot szerzett. Az SDP-től a Zöldek vették át a második helyet, a baloldali irányultságú ökopárt 21,8 százalékot szerzett, támogatottságát csaknem megduplázta.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

A jobboldali Nemzeti Tömörülés európai parlamenti választási győzelmét erősítették meg Franciaországban. A Marine Le Pen vezette radikális párt a voksok 23,2 százalékát szerezte meg. Emmanuel Macron elnök Köztársaság Lendületben pártja a szavazatok 22,3 százalékát kapta. Marine Le Pen már vasárnap este, hogy pártja megnyerte a választásokat, és Macronnak "le kell vonnia a következtetést", az országban előrehozott parlamenti választást kell kiírni.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Még nincs hivatalos végeredmény, de nagyjából 33,6 százalék körüli eredményt ért el Matteo Salvini és az olasz Liga, és ezzel megnyerték az EP-voksolást Olaszországban. A kormányon belüli erőviszonyok megváltozásával hamarosan szövetségi szinten is választásra kerülhet sor.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Nagy-Britanniában csütörtökön tartották az EP-választásokat. A részleges adatok szerint Nigel Farage Brexit Pártja nyert 31,6 százalékkal. Az EU-párti Liberális Demokraták a 20 százalékos szavazataránnyal a második helyre kerülhetnek, megelőzve a Munkáspártot, amelynek 14 százalékot jeleznek.

Fotó: Tanjug/Andrew Milligan/PA via AP

Spanyolországban a Spanyol Szocialista Munkáspárt nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot. Második helyen a konzervatív Néppárt végzett 12 mandátum megszerzésével. Bejutott az EP-be a Köztársaságokat most nevű katalán, baszk és galíciai baloldali nacionalista pártokat tömörítő formációi is.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Horvátországban fej-fej mellett végzett a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség 23 százalékkal és a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt 19 százalékkal.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

A román központi választási bizottság adatai szerint a Nemzeti Liberális Párt a voksok 26,8 százalékát szerezte meg, míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra a szavazatok 23,4 százalékát adták Romániában. Az RMDSZ immár biztosra veheti, hogy sikerült képviselethez jutnia az EP-ben. A voksok 5,5 százalékát megszerezve a romániai magyar érdekképviselet legalább egy képviselőt küldhet az EP-be.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Nagy fölénnyel megnyerte a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt Ausztriában a választást, a voksok 35,4 százalékát sikerült megszerezniük. A második az Osztrák Szociáldemokrata Párt lett a szavazatok 23,6 százalékával.

Szlovákiában alacsony részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia és az Együtt nyerte. A felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot.

Az Európai Unió átalakítását és az Európai Bizottság tevékenységének politikamentessé tételét jelölte meg a közeljövő legfontosabb feladatának az európai uniós politikában Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke, amely a hét végén megnyerte az EP-választást Csehországban.

Fotó:  Tanjug/Michaela Rihova/CTK via AP

A Jog és Igazságosság győzelme a választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást - kommentálta a választási eredményt Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő történelminek minősítette a lengyel kormánypárt 45 százalékos EP-választási eredményét.

részeredmények
pártok

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.