Ugrás a tartalomra

Így élnek Nišben a miniszterek

2016.10.14
11:04
Egy héten át tartózkodnak Nišben a szerb kormány tagjai

Egy héten át tartózkodnak Nišben a szerb kormány tagjai. Ez idő alatt azonban nem szállodában, hanem a körzeti kaszárnyában laknak.

A kormány minden tagja kapott külön, egyágyas szobát. Ennek berendezése igencsak puritán: egy ágy és egy szekrény. Néhol egy szék vagy esetleg egy íróasztal. Legalábbis ez látható a Blic napilap fotóin. Fürdő azonban nem tartozik a szobákhoz. A politikusok így kénytelenek a folyosó végén található közös mosdót és zuhanyzókat használni. A politikusokkal érkező delegációtagoknak ennyi sem jár. Ők a közös fürdő mellett többágyas szobákon is kénytelenek osztozkodni. Azt is fontos azonban megemlíteni, hogy a kaszárnya nem egy lepusztult, kopott, dohos épület. Nemrég újították fel: a padló mindenhol új - valahol mintásan rakott csempe, máshol fényes faburkolat. A falak tiszták és fehérek. A fürdőszobában a csempék a legújabb trendek szerint, vízszintesen rakottak. Emellett van egy közös helyiség is, ahol a politikusok kikapcsolódhatnak, pihenhetnek, szórakozhatnak. Itt két nagy méretű, síkképernyős televízió, több pakli kártya és sakk-készlet található, továbbá két nyomtatóval felszerelt számítógép is a vendégek rendelkezésére áll. A politikusok október 19-éig, vagyis a jövő szerdáig tartózkodnak Nišben. (Blic, Vajma, kép: Fonet)

Dél-Szerbiát fogják fejleszteni

Többet fektetnek be Dél-Szerbiába, hogy javítsák az ottani városok költségvetési helyzetét és csökkentsék a rendkívül magas munkanélküliséget - jelentette be Aleksandar Vučić Nišben. Az elkövetkező egy héten, amíg a szerb kormány székhelye Niš lesz, szerződést írnak majd alá egy gépkocsi-alkatrészeket gyártó céggel, amellyel több mint kétezer új munkahely nyílik - húzta alá a szerb kormányfő. Hozzátette, a szerb kormány kétmillió dinárt különített el a régió fejlesztésére, amelyet az elkövetkező hónapokban folyósítanak. A kabinet tagjai térségi vezetőkkel egyeztetnek. (Tanjug)

Ideiglenesen Niš a szerbiai kormány székhelye

A szerbiai kormány székhelye mától, ideiglenesen Niš, ahol szerb–albán üzleti fórumot is tartanak, Aleksandar Vučić pedig találkozni fog a helyiekkel, illetve bejárja az ország déli részét. A kormány október 19-éig székel majd Nišben, és ez az első eset, hogy a kormányfő kabinetje Belgrádon kívül végzi munkáját. A tervek szerint ma, az első napon a kormánytagok találkoznak majd dél-szerbiai körzetvezetőkkel, polgármesterekkel, községi elnökökkel, holnap pedig megtartják a szerb–albán üzleti fórumot kétszáz szerbiai és száz albániai vállalat képviselőinek részvételével. Az üzleti fórumon részt vesz majd Edi Rama albán kormányfő is. (Vajdaság Ma)
Niš
szerb kormány
székhely

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.