Ugrás a tartalomra

III. Károly megkezdte háromnapos állami látogatását Franciaországban

2023.09.20
19:45
Forrás
MTI
A több nagyszabású ünnepélyes eseménnyel teli állami látogatás célja "új lendületet adni a francia-brit barátságnak és szövetségnek" az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése (Brexit) okozta konfliktusokat követően.

III. Károlyt és feleségét, Kamillát a francia elnök, Emmanuel Macron és neje, Brigitte a Diadalívnél fogadta, ahol megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot. A brit uralkodó és a francia elnök ezt követően végighajtott a Champs-Elysées sugárúton egy Citroen DS7-es kabrióban, amelyet a köztársasági gárda 136 lovasa kísért az Elysée-palotáig, ahol a két államfő négyszemközti megbeszélését tart.

A brit uralkodói pár eredetileg márciusban látogatott volna Franciaországba, de akkor a nyugdíjreformmal szembeni, időnként erőszakba torkolló utcai megmozdulások miatt elhalasztották.

Időközben Emmanuel Macron és Rishi Sunak brit miniszterelnök márciusi találkozóján rendezték a Brexit miatti elsősorban a halászatot és a La Manche csatornán átkelő migrációt érintő többéves vitákat, s Franciaország - amely 1793-ban lefejezte utolsó királyát - a legnagyobb pompával fogadja a brit uralkodót.

 

A két ország jövő áprilisban ünnepli az entente cordiale, azaz a szívélyes egyetértés megkötését, amely a későbbi antant és az európai szövetségi rendszer alapját biztosította.

A látogatás egyik fő eseménye szerda este a versailles-i kastélyban rendezett állami vacsora, amely egyben főhajtás a király anyja, a néhai II. Erzsébet királynő emléke előtt, akit 1957-ben, a Szuezi-csatorna válságát követően, és 1972-ben, amikor az Egyesült Királyság csatlakozott az Európai Unióhoz, itt látott vendégül az akkori francia elnök.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint III. Károly - aki csaknem negyven alkalommal járt már Franciaországban - "anyja nyomdokaiba lépve" kívánta uralkodóként első francia állami látogatását megtervezni. Csütörtökön ezért látogatást tesz a párizsi virágpiacon, amely II. Erzsébet kedvenc helye volt Párizsban, és amelyet 2014-ben róla neveztek át.

A Napkirály, XIV. Lajos uralkodása jelképének számító versailles-i kastélyban a díszvacsorán a kék homárt, a bresse-i csirkét és a rózsás macaront Michelin-csillagos éttermek séfjei készítik el, s az asztal körül a brit királyi és a francia elnöki pár mellett ott lesz többek között Mick Jagger énekes, Hugh Grant színész, Charlotte Gainsbourg és Emma Mackey színésznők, az író Ken Follett és a korábbi labdarúgóedző Arsene Wenger.

III. Károly látogatásának leginkább politikai eseménye csütörtökön a szenátusban lesz, ahol először mond beszédet brit uralkodó. Ezt követően a király a francia nemzeti természettörténeti múzeumban egy környezetvédelmi témájú kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, majd pénteken a tavalyi erdőtüzek által sújtott régióba, a déli Bordeaux-ba és környékére látogat, ahol jelentős számban élnek brit állampolgárok.

III. Károly
III. Károly király
Kamilla
Emmanuel Macron
Egyesült Királyság
Franciaország

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.