Ugrás a tartalomra

Ingyenes iskolabusz, tanszercsomagok, ösztöndíjprogramok

2013.08.29
16:29
A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának legjelentősebb eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be
A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának legjelentősebb eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be. Az MNT célja, hogy segítő jobbot nyújtson a családoknak, az iskolába induló gyerekeknek és az egyetemistáknak is. 1863 magyar elsős 25 vajdasági községből és városból, 70 iskolában. 25 magyar kisdiákkal többen kezdik meg idén az első osztályt Vajdaságban. Az MNT szeptember 2-tól ellátogat minden olyan iskolába, ahol magyar tagozat nyílik, és tanszercsomaggal támogatja a kicsik iskolakezdését. Korhecz Tamás, az MNT elnöke elmondta, hosszútávú célja és prioritása van az oktatás fejlesztésének térségünkben. „Jelesül azt tűztük ki célul, hogy csökkentsük azoknak a számát akik nem a magyar nyelvű oktatást választják, és igyekszünk a magyar nyelvű oktatást vonzóbbá, minőségesebbé tenni.”



Szabadkán mintegy 80 gyermekkel, Óbecsén pedig 30-al nő a magyar elsősök száma a tavalyi évhez viszonyítva. Nagy eredmény, hogy több évtized után Maradékról is szállítanak magyar diákokat Újvidékre. Az iskolabuszok új járatokat is indítanak: Hódságról Gombosra, Nagykikinda külső területeiről a központba, Obzirról Zomborba, Antalfalváról pedig Torontálvásárhelyre szállítják majd a kicsiket- mondta Joó Horti Lívia az MNT közoktatási bizottságának elnöke. „3 éve már számos olyan szórványtelepülés van, ahol a szülők vállalják, hogy iskolabuszokkal utaztassák a gyerekeiket egy másik faluba vagy egy másik helységbe azért, hogy magyarul tanuljanak. Ez nagyon lényeges, mert folyamatosan gyerekszámcsökkenéssel számolunk.” Három felsőoktatási ösztöndíjprogramról is beszámolt az MNT elnöke. Ezek a felsőoktatási és a demonstrátori ösztöndíj, illetve a Várady ösztöndíj. Utóbbira a mesteri vagy doktori tanulmányaikat kezdő kiváló hallgatók pályázhatnak, november 15-ig. A felsőoktatási támogatásra való jelentkezés második körének határideje szeptember 15-e. A demonstrátori ösztöndíjra 85 hallgató pályázhat, október 15-ig.

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.