Ugrás a tartalomra

Ismét dróntámadások rázták meg Ukrajnát

2023.07.18
13:09
2023.07.18
13:24
Forrás
Pannon RTV
Ukrajna a Krím félsziget, Oroszország pedig Odessza és más ukrajnai városok ellen intézett dróntámadásokat kedden – olvasható a két ország beszámolóiban. Az ukrajnai háború a hadszíntéren és a politikai háttérmegegyezések szintjén is folyik.

Az ukrán különleges szolgálatok hajtották végre a Krími híd elleni terrortámadást – jelentette be az orosz Nyomozó Bizottság. A dróntámadásban két civil vesztette életét, egy gyerek pedig megsérült. A történtek kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferenciát hívott össze, amelyen a miniszterelnök-helyettes, a közlekedési miniszter, a Krími Köztársaság miniszterelnöke, valamint az érintett régiók vezetői vettek részt.

Vlagyimir Putyin, elnök, Oroszország: „Katonai szempontból értelmetlen volt a támadás, mert a Krími hidat már régen nem használják katonai szállításra, és kegyetlen is volt, mert a támadásban ártatlan civilek sérültek és haltak meg. Oroszország részéről természetesen lesz válasz. A védelmi minisztérium éppen most készít elő megfelelő javaslatokat.”

Néhány órával a Krími híd elleni támadás után a Kreml bejelentette, hogy Oroszország nem újítja meg a fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt. Ez az a megállapodás, amelyet egy éve írtak alá, és amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Ennek köszönhetően az elmúlt évben közel 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket, ennek a mennyiségnek a 60 százaléka afrikai és ázsiai országokba került.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz bejelentést követően közölte, Ukrajna kész orosz biztonsági garanciák nélkül folytatni a gabonaszállítást. Ukrajna álláspontja mindig is a lehető legvilágosabb volt és az is lesz: senkinek nincs joga egyetlen nép élelmiszer biztonságát sem tönkretenni. Ha egy csomó ember valahol a Kremlben azt gondolja, hogy nekik joguk van eldönteni, hogy kerül-e étel az asztalra a különböző országokban, Egyiptomban vagy Szudánban, Jemenben vagy Bangladesben, Kínában vagy Indiában, Törökországban vagy Indonéziában, akkor a világnak lehetősége van megmutatni, hogy senkinek nincs joga a zsarolásra.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén egyébként elhangzott, hogy a hivatalos és megerősített adatok szerint az ukrajnai háború több mint ötszáz napja alatt mintegy tízezer civil vesztette életét, több mint 16 ezren megsebesültek, 6,3 millióan hagyták el Ukrajnát, míg több mint ötmillióan országon belül kerestek menedéket.

orosz-ukrán háború
Krím félsziget
Odessza
Volodimir Zelenskij
Krími híd

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.