Ugrás a tartalomra

Ismét Orbán Viktor lett Magyarország miniszterelnöke

2018.05.10
14:57
2018.05.10
18:33
Forrás
MTI, hirado.hu
Negyedszer választotta meg a magyar Országgyűlés. A döntéshez a képviselők több mint felének szavazatára volt szükség.

Orbán Viktor ezután esküt tett, majd beszédet mondott. Kiemelte: kormánya a három harmadot szolgálja majd. Hangsúlyozta, elérhetőnek tartja, hogy 2030-ra Magyarország Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni.

Orbán Viktor csütörtökön kora délután negyedik alkalommal mondta el a miniszterelnöki eskü szövegét. Az esküt a Himnusz követte, majd felszólalt a megválasztott miniszterelnök. A haza nem lehet ellenzékben, mert magasan a pártok felett áll, és szolgálata nem függhet attól, hogy éppen ellenzékiek, vagy kormánypártiak vagyunk – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A vitát, a küzdelmet a politika természetes részének tekintem. Talán ez nem is baj. Ha beverünk egy szöget a falba, és nincs ellentartás, akkor mit is akaszthatnánk arra a szögre. Annyira már kiismertem az emberi természetet, hogy tudom, hiába is vágyakozunk, hogy szelíden győzhessünk, mint a szél. Hiába szeretnénk mindannyian jámbor, a tények belátásán nyugvó békés megegyezéseket, ez a politika világában, aligha adódik a számunkra.”

Megjegyezte: a magyarok végre úgy látják, hogy a jövő jobb lesz, ami jelentős alkotóerőt szabadít fel. Ne négy-, vagy tízéves, inkább tizenkét éves időtávban kell most gondolkodnunk – jelentette ki Orbán Viktor, és hozzátette, hogy a felelős kormányzás is ezt követeli meg, hiszen az Európai Unió következő költségvetése, illetve végrehajtása valójában 2030-ig tart majd: „A zátonyra futott liberális demokrácia helyett inkább felépítettük 21. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát. Megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, féken tartja az antiszemitizmust, megvédi a keresztény kultúránkat, és esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására.”

Orbán Viktor megígérte, hogy kormánya megállítja a népesedési hanyatlást. Hozzátette: gyorsforgalmi utak fogják összekötni a fővárost a megyeszékhelyekkel, és az új napelemparkok, valamint Paks II a tiszta és fenntartható energia élvonalába fogja emelni Magyarországot.

magyar Országgyűlés
Budapest
Orbán Viktor

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.