Ugrás a tartalomra

Ivica Dačić lett a szerbiai köztársasági parlament új elnöke

2020.10.22
16:13
2020.10.22
21:53
Forrás
Pannon RTV
A képviselők ma délután választották meg, ellene csak egy személy szavazott. Az egyik alelnök - Kovács Elvira személyében - a VMSZ soraiból került ki.

Ma újra ülésezett a szerb köztársasági képviselőház. Többek között a parlament elnökének és alelnökeinek megválasztása került napirendre. A képviselőház új elnökének Ivica Dačićot, a Szerbiai Szocialista Párt első emberét jelölték. A képviselők délután Dačićot meg is választották, csak egy személy szavazott ellene.

A Szerbiai Szocialista Párt soraiból kerül ki egyébként a szavazás után a parlament főtitkára is, Veljko Odalović személyében. A VMSZ soraiból Kovács Elvirát a képviselőház egyik alelnökének jelölték, őt is megszavazták a parlament tagjai.

Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági frakcióvezetője ismertette a parlament elnökjelöltjére vonatkozó javaslatot. Elmondta, hogy a képviselőház jövőbeni munkájára vonatkozó kulcsszó a tisztesség és a normális párbeszéd kell, hogy legyen. Milićević méltatta Ivica Dačić képességeit. „Nem véletlen az, amire sokszor azt mondja nekünk, ne beszéljetek erről, így tudom, hogy ez a beszéd után ma én kritikát kapok majd tőle, de elárulom, nem véletlen, hogy a Politikai Tudományok Karán 10-es osztályzattal szerzett oklevelet, mint a generáció egyetemistája. Ő erről nem szívesen beszél, ez is azt bizonyítja, hogy mindent, amit tud és amihez ért, azt a polgárok szolgálatába állítja, és az országáért teszi.”

Az Egységes Szerbia elnöke, Dragan Marković Palma amellett, hogy méltatta eredményeit a betöltött pozíciókban, rámutatott Dačić szerénységére is, mondván, hogy az SZSZP elnökének csak két pár nadrágja volt külügyminiszteri kinevezéséig. Palma dicsérte Dačić mára már jól ismert vokális képességeit is. Azt üzente, hadd énekeljen, ő is énekelne, de nem tud. Az én vendégeimnek is sokszor énekelt - tette hozzá az Egységes Szerbia elnöke.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője azt mondta, Ivica Dačić három évtizedes politikai és egyben képviselői tapasztalattal rendelkezik, így sikeresen elnökölhet majd a köztársasági képviselőházban is. „Ránk, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőire biztosan számíthat, és mi a jövőben is méltósággal képviseljük majd a Szerb Köztársaság minden polgárának érdekét, de elsősorban azokét, akik szavazatainak köszönve a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportja a negyedik legerősebb parlamenti párt lett a megszerzett képviselői helyek száma alapján, ami eddig még sohasem történt meg.”

Dr. Pásztor Bálint hozzátette, örömmel tölti el, hogy a nemzeti közösségek soraiból két köztársasági parlamenti alelnököt is jelöltek, egyikük Kovács Elvira, a VMSZ, a másik pedig Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés Pártja képviselője. Ez hatalmas előrelépés, hiszen a szerb köztársasági parlament elmúlt 11 összetételében mindösszesen csak három nemzeti közösségi parlamenti alelnök volt - emelte ki dr. Pásztor Bálint.

A Szerb Haladó Párt is támogatta Dačić jelölését. Aleksandar Martinović, az SZHP frakcióvezetője szerint a legerősebb parlamenti pártként és kormányalakítóként is hat fő célkitűzésük van. „Gondot viselünk a polgárok egészségéről, a koronavírus-járvány közepette, amely nemcsak Szerbiát és Európát, hanem sajnos az egész világot sújtja. Folytatjuk a harcot a szerb nemzeti és állami érdekek megőrzéséért Koszovón. Ez egy nehéz harc lesz.”

Ivica Dačićot meg is választották a szerbiai köztársasági parlament új elnökének. A Szerbiai Szocialista Párt elnöke megválasztását követően azt mondta: az ország jövőjéért dolgoznak majd, a közös célok megvalósításáért. Stabilitást és egységet kell biztosítani a következő időszakban, ebben pedig a parlamentnek is kiemelt szerepe lesz - tette hozzá. Dačić egyetlen dolgot kért a képviselőktől. „Legyünk egymással toleránsak a véleménykülönbségekben, az eltérő politikai vélemények tiszteletben tartásával, azzal a szándékkal, hogy polgáraink és Szerbia legjobb érdeke szerint dolgozzunk.”

A képviselőkre sok munka vár még az elkövetkező időszakban. Meg kell szavazniuk majd a minisztériumokra vonatkozó törvényt is, hogy megalakulhasson a szerb kormány.

Közügyek című műsorunkban bővebben is foglalkoztunk a témával.

parlament
házelnök
parlament elnöke
Ivica Dačić
Kovács Elvira

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.