Ugrás a tartalomra

Ivica Dačić: Nem a kormány a legnagyobb problémák okozója (videó)

2014.01.04
14:15
Mindenki végezhetné jobban a munkáját Szerbiában, nem csak a kormány
- így reagált Ivica Dačić szerb miniszterelnök Tomislav Nikolić szerb államfő kijelentésére, aki a napokban úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának jobb kormánya is lehetne
Mindenki végezhetné jobban a munkáját Szerbiában, nem csak a kormány - így reagált Ivica Dačić szerb miniszterelnök Tomislav Nikolić szerb államfő kijelentésére, aki a napokban úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának jobb kormánya is lehetne. Arról január 25-én döntenek, hogy valóban lesznek-e előrehozott köztársasági választások az országban.



„Szerbiában minden lehetne jobb. A kormány is.” Ivica Dačić miniszterelnök szerint nem kellene azt állítani, hogy a kormány a legnagyobb problémák okozója, mert a kormánytagoknak igenis van mire büszkének lenniük. Történelmi jelentőségű előrelépéseket sikerült elérniük - véli a kormányfő. Tomislav Nikolić államfő szerint azonban az ország lakossága jobb kormányt érdemelne, a miniszterelnöknek pedig a legnagyobb párt soraiból kellene kikerülnie. „Nem így beszélt, amikor a kormányt alakítottuk, ennélfogva nem is szeretném kommentálni.” Így reagált Nikolić kijelentésére Dačić. Hozzátette, mindenkinek joga van azt gondolni a másikról, amit csak akar, és lehet, hogy neki is megvan a véleménye a más funkciót betöltő személyek munkavégzéséről. Nebojša Stefanović, a Képviselőház elnöke még nem nyilatkozott arról, hogy lesznek-e előrehozott választások a belgrádi szavazással egy időben. Utóbbi időpontját azonban már sejteni lehet. „Mindenképpen kiírok egy törvényes határidőt, ezt március első vagy második hetére tervezem. Az utolsó lehetséges dátum március 16-a.” Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes az előrehozott választásokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy a politikában soha semmit nem lehet biztosra mondani, de becslései szerint, ha a választásokat most tartanák, a Szerb Haladó Párt mintegy 180 képviselői helyet szerezne a parlamentben. A haladók azt ígérik, január 25-éig döntenek a kérdésben.     A rendkívüli választásokra Nikolić igennel, Dačić nemmel voksol (videó) 2014. január 3. , péntek , 10:41 Január 25-én hoznak döntést a szerbiai parlamenti választásokról. Belgrádban legkésőbb január 17-én írják ki a választásokat, azt pedig, hogy lesznek-e egyidejűleg előrehozott parlamenti választások, a Szerb Haladó Párt teszi közzé a január 25-i pártgyűlésen. A választások legvalószínűbb időpontja március 16., de akár március 2-ra is tehetik, amennyiben a vezető koalíció rövid kampány mellett dönt. (Večernje novosti, Tanjug)

Az államfő és a miniszterelnök véleménye eltér

Nem fél a rendkívüli parlamenti választások kiírásától Ivica Dačić szerb miniszterelnök. Véleménye szerint egy ilyen voksolás megpecsételné az ellenzéki pártok sorsát, a hatalomban pedig nem lennének nagyobb változások. Ezzel szemben Tomislav Nikolić államfő szerint az esetleges választások után új miniszterelnöke lenne az országnak. A Szerb Haladó Párt vezetőinek jobb dolguk is van a pravoszláv karácsony előtt, mint hogy a rendkívüi választásokról egyeztessenek - nyilatkozta Ivica Dačić, miniszterelnök. Mivel a haladók elnöke, Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes sem tartja prioritásnak a voksolás kiírását, véleménye szerint a téma jelenleg nem aktuális. Ivica Dačić miniszterelnök: „Ha választások lennének, meg lenne pecsételve az ellenzéki pártok sorsa. Ha ez így lenne, és nem lennének nagyobb változások, azon kívül, hogy ki milyen funkicót kapna, akkor miért vesztegetnénk az időnket, ha közben fontosabb dolgokat is csinálhatnánk. ” Ivica Dačić meglátása szerint az esetleges választási kampány idejére felfüggesztenék a Prishtinával folytatott tárgyalásokat is, és ez nem lenne jó Szerbiának. Most a legfontosabb létrehozni Koszovóban a Szerb Községek Közösségét. Kijelentette, hogy a január 21-én esedékes első a kormányközi konferenciára az EU-val Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettessel együtt fognak menni Brüsszelbe. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xBb569r--8g Tomislav Nikolić államfő a belgrádi Prva televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának jobb kormánya is lehetne. Véleménye szerint a rendkívüli választások kiírása a lakosság javát szolgálná, mert arra szavazhatnának az emberek, akit a legjobban szeretnek. „Azt gondolom, hogy a választás egy politikai erő sokkal nagyobb erejét eredményezné, amely a miniszterelnököt is adhatná” - jelentette ki Nikolić. Véleménye szerint az lenne a természetes, ha a legerősebb párt soraiból kerülne ki a miniszterelnök. Az elnök úgy látja, hogy működőképes az átalakított szerb kormány, de az nem tetszik neki, hogy az új miniszterek semmit sem fogadnak el abból amit az elődeik tettek.  

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.