Ugrás a tartalomra

Janez Janša visszaadta a kormányalakítási megbízást

2018.07.20
00:23
2024.03.19
08:41
Forrás
MTI
A június 3-i szlovéniai választásokon győztes ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt elnöke, volt miniszterelnök egyelőre nem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel.

Janša erről levélben tájékoztatta Borut Pahor államfőt csütörtökön - közölte a szlovén sajtó. Az SDS elnöke ezzel hivatalosan is visszaadta a kormányalakítási megbízást, amelyet Pahor a múlt héten ajánlott fel neki, amennyiben egy hét alatt sikerült volna megszereznie a szükséges parlamenti többséget. Jansa ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hetekben változhat a helyzet.

Július 23-án jár le az a határidő, amikor az államfőnek javaslatot kell tennie a parlamentnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

Az elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy potenciális jelöltek közül senki sem rendelkezik parlamenti többséggel, és újabb konzultációkra lesz szükség a parlamentbe bejutott pártokkal. Pahor az első körben így nem javasol miniszterelnök-jelöltet a parlamentnek, a második körben - amelyre 14 nap áll rendelkezésre - az elnök mellett már a frakciók is javaslatot tehetnek.

Janez Jansa
Szlovénia
kormányalakítás

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.