Ugrás a tartalomra

Jelentős pénzbeli támogatásra számíthat Vajdaság a köztársasági költségvetésből (videó)

2016.10.22
17:15
Közös kormányülést tartott ma Újvidéken a szerb és a vajdasági kormány
Közös kormányülést tartott ma Újvidéken a szerb és a vajdasági kormány. Jelentős pénzbeli támogatásra számíthat Vajdaság a köztársasági költségvetésből – jelentette be a szerb miniszterelnök és a tartományi kormány elnöke az eseményt követő közös sajtótájékoztatón. Az Y-elágazás Szabadkánál, a Vajdasági RTV épülete, több mint száz vajdasági oktatási, egészségügyi és szociális intézmény, a Szabadkai Népszínház, a Vajdasági Klinikai Központ mind olyan projektek, amelyekre számottevő eszközöket szánnak a köztársasági költségvetésből. Az újvidéki Báni palotában megtartott, a köztársasági és a tartományi kormány együttes ülését követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a köztársasági kormány számos, Vajdaság területén megvalósuló projektet jelentős mértékben támogat anyagilag. Ugyanakkor a tartomány pénzeléséről szóló törvénnyel kapcsolatban semmilyen konkrétumot nem tudhattunk meg. Igor Mirović, a tartományi kormányelnök kiemelte, a legfontosabb, hogy a jelentős köztársasági költségvetési többlet a tartományi kormányra is levetítődik. „Ebben a pillanatban közel kilencmilliárd dinárnyi hitelt kell visszafizetnünk. Jó hír, a legjobb hír, a Szerb Köztársaság számára, és ez Vajdaság számára is jó, hogy Szerbiának költségvetési többlete van, ez a szerb kormánynak, a miniszterelnöknek és a pénzügyekkel foglalkozó csapatnak köszönhető. Szóval most könnyű osztani, mivel van mit.”



Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök elmondta, a tartomány pénzeléséről szóló törvényt meg fogják hozni, de Vajdaság finanszírozásával kapcsolatban nincsen semmi gond, hiszen a köztársasági költségvetésben jelentkezett többletnek köszönhetően máris jelentős pénzeket utaltak át a tartományi beruházásokra. Vajdaság iskoláinak, kórházainak és infrastruktúrájának a kiépítésére 1,9 milliárd dinárt különítenek el a köztársasági büdzséből. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Kétmillió eurót utaltunk át ma az Y-elágazás befejezésére. Ez nagyon fontos Szabadka számára, különösképpen az ipari zónának. Folytatjuk az Y-elágazás kiépítését, ami teljes egészében 25 millió euróba kerül, és befejezzük.” A kormányfő elmondta, személy szerint sokallja mind a Vajdasági RTV épületének felépítésére előirányzott négymillió eurót, mind a Szabadkai Népszínházra tervezett 20 millió eurót. Mégis meghallgatta a vajdasági kormány illetékeseinek érveit, és a köztársasági kormány pénzbeli támogatásáról biztosította vajdaságot az említett beruházások tekintetében is. A köztársaság továbbá több mint száz vajdasági oktatási intézmény felújítását pénzeli majd. 147 millió dinárt szánnak a tartományi kormány által javasolt 26 oktatási intézmény renoválására. További 80 objektum felújítását is indítványozta a köztársasági kormány. Összesen 1,9 milliárd dinárt fordítanak majd az épületekre. A köztársaság továbbá támogatni kívánja a legfejletlenebb községeket is a tartományban.

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.