Ugrás a tartalomra

Jóváhagyta az Európai Unió a magyar helyreállítási tervet

2022.12.16
18:50
2022.12.16
19:03
Forrás
Hirado.hu
Jóváhagyta az Európai Unió azt a jogszabálycsomagot, amelynek része a magyar helyreállítási terv is.

Az írásbeli szavazás volt az utolsó szükséges lépés ahhoz, hogy Magyarország megkaphassa a nekünk járó uniós forrásokat. Menczer Tamás államtitkár az M1-en azt mondta: Magyarország tartja magát a megállapodáshoz, a kormány arra számít, hogy még az év vége előtt aláírják az erre vonatkozó szerződéseket. Eljutottunk oda, ahová szerettünk volna. Aláírhatjuk a megállapodásokat – legalábbis rajtunk semmiképen sem múlik – és én bízom benne, hogy ez meg is fog történni, és nem lesz semmilyen akadály sem a helyreállítási alappal, és a kohéziós forrásokban sincs forrásvesztés. Minden úgy történik, ahogy abban bíztunk, hogy az történni fog. Tehát ez mindenképpen egy nagy magyar siker – mondta a kétoldalú kapcsolatokért felelős magyar államtitkár.

Menczer Tamás a globális minimumadóról szólva hozzátette: a magyar kormány nem támogat adóemelést, és elérte, hogy a hazai iparűzési adót be lehet számítani, így Magyarországon nem lesz adóemelés.

A csúcstalálkozón tehát jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet, így elhárult a forrásvesztés veszélye, vagyis érkezhetnek az uniós pénzek Magyarországra.

Döntés született arról is, hogy konkrét intézkedésekkel támogatják az európai gazdaságot versenyképessége megőrzése érdekében, és összehangolják az energiával kapcsolatos lépéseket. Más szankciós és energetikai ügyekben azonban nem volt kompromisszum az uniós állam- és kormányfők között, így ezekről csak később születhet döntés. Elfogadtak ugyanakkor egy 18 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot Ukrajna megsegítésére, és megállapodtak arról is, hogy Bosznia-Hercegovinának hivatalos tagjelölti státuszt adnak.

Európai Unió
Magyarország
helyreállítási terv

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.