Ugrás a tartalomra

Június 13-ig kiderül, hogy ki az új szerb kormányfő (videó)

2017.05.22
12:52
Hetek óta tart a találgatás ki fogja követni Aleksandar Vučićot a kormányfői székben
Hetek óta tart a találgatás ki fogja követni Aleksandar Vučićot a kormányfői székben. A belgrádi sajtó szerint Ana Brnabić, Ivica Dačić vagy Nebojša Stefanović a legesélyesebb a miniszterelnöki posztra, de a jelenlegi kormányfő és megválasztott államfő nem hajlandó találgatásokba bocsátkozni. A belgrádi Biztonságon Karon tett látogatása alkalmával bejelentette június 11-én, 12-én vagy 13-án nyilvánosságra hozza utódja kilétét. Szerbia törvényeinek megfelelően május 30-án vagy 31-én veszi át Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő az államfői tisztet Tomislav Nikolićtól. Ünnepélyes beiktatására június 22. és 24. között kerül sor. Erről Vučić a Biztonsági Karon tartott előadása után nyilatkozott az újságíróknak. A megválasztott elnök még mindig nem fedte fel kormányfői utódjának kilétét annak ellenére, hogy az országos sajtó naponta foglalkozik a kérdéssel.



„Ezt tudni fogják 11-én, 12-én vagy 13-án. Várakozásaim szerint az ünnepélyes beiktatás előtt megválasztjuk az új kormányt. Azt szeretném, hogy államelnökként fogadjam az új kormány tagjait és, hogy ők legyenek első vendégeim.” Vučić szerint bárkire is esik a választás, azt azonnal brutális támadások érik majd, ahogyan őt is ilyen helyzetben van. Szerinte azért bántják, mert 10 százalékkal emelné a közszféra fizetéseit, valamint jelentős mértékben a minimálbéreket és a nyugdíjakat is emelné. Egyesek szerint ezzel az intézkedéssel a Nemzetközi Valutalap és a saját pénzügyminiszterének intézkedéseit bírálja felül és csak azt adja vissza, amit korábban megszorítások formájában elvett. „Ne aggódjanak, a tartalékainknak megfelelő mértékben fogjuk ezt megtenni és egy pillanatban sem fogjuk veszélyeztetni az ország pénzügyi stabilitását. A jó eredményekkel dicsekedtem, hogy megnövelhessük az emberek járandóságát, hogy jobban élhessenek, hogy szebben és biztonságosabban élhessenek, nem pedig azért, hogy a címlapra kerüljek. Számíthatnak az emberek a fizetéseik és a minimálbér jelentős növekedésére.” Vučić hozzátette, tárgyalnia kell még a munkaadókkal is a növelésekről, abban viszont biztos, hogy a szakszervezetek támogatni fogják a beharangozott fizetésemelést.
jelölt
kormányfő
esélyesek

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.