Ugrás a tartalomra

Kampánycsend (videó)

2017.03.30
17:31
Vasárnap elnököt választ Szerbia
Vasárnap elnököt választ Szerbia. Éjfélkor kezdődött az elnökválasztás előtti kampánycsend, és mindaddig tart, amíg április 2-án, vasárnap 20 órakor be nem zárják az urnákat a szavazóhelyeken. A kampánycsend ideje alatt tilos az elnökjelöltekkel kapcsolatos bármiféle reklám sugárzása, gyűlések tartása vagy a választási részeredmények közlése. Hetek óta tart a kampány Szerbiában. Óriási hirdetőtáblákon, hirdetéseken keresztül, naggyűléseken próbálták a jelöltek meggyőzni az embereket, hogy rájuk érdemes szavazni. Ez csütörtök éjféltől véget ér. A kampánycsend a szavazás napjára is vonatkozik. Vasárnap 7 és 20 óra között kizárólag azt lehet közölni, hogy a jelöltek hol voksoltak, a nyilatkozataikat nem. A kampánycsend alatt a média arról közölhet információkat, hogy milyen a választói részvétel és csakis tájékoztató jellegű reklámfilmeket sugározhatnak a voksolásról, vagyis arról hogy hol és mikor szavazhatnak a választópolgárok.



Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „A szavazóhely környékén nem szabad semmilyen kampánytevékenységet folytatni, ötven méteres körzetükben nem lehetnek plakátok, propaganda anyagok. Például a szavazóhelyen nem szabad valamely jelölt vagy párt nevével ellátott tollakat osztani, szórólapokat osztani. Ez egy olyan súlyos választási szabálysértés, amely adott esetben akár a szavazás megismétléséhez is vezethet az adott szavazóhelyen.” A szavazóhelyek reggel hétkor nyitnak és este nyolc óráig várják a választókat. Minden cselekvőképes szerbiai nagykorú polgár részt vehet a szavazáson. Minden esetben ellenőrzik a szavazópolgár személyazonosságát, tehát mindenki vigyen magával érvényes azonosító okiratot. Érdemes a szavazásról szóló értesítőt is magunkkal vinni, azonban ennek hiányában is élhetünk szavazati jogunkkal. Aki egészségügyi okokból nem tud elmenni szavazni, igényelhet mozgóurnát. Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Ők értesítik tizenegy óráig a szavazatszedő bizottságokat az adott szavazóhelyen, ahová tartoznak, illetve van egy úgynevezett munkacsoport, amely a közigazgatási egység központjában működik, illetve a községek központjában, ezeknek minden alkalommal van egy telefonszámuk és tizenegy óráig ő vagy a közeli hozzátartozója, esetleg jó ismerőse bejelentheti, hogy szavazóhelyen kívül szeretne szavazni.” A szavazóbizottság tagjai és a megfigyelők személyazonosító kártyát fognak viselni, amelyen írni fogja, milyen célból tartózkodnak a szavazóhelyen. Rajtuk kívül más nem tartózkodhat a helyiségben. Kifogással élhet a szavazó a a Köztársasági Választási Bizottság felé, ha bármilyen szabálysértést tapasztal. A szerbiai elnökválasztás már az első körben befejeződik, ha az egyik elnökjelölt megkapja a szavazatok több mint felét. Amennyiben az első kör sikertelen, ismét választás lesz. Akkor a két legtöbb voksot kapó jelölt mérkőzne meg egymással.  (kép: Pixabay)
elnökválasztás
kampánycsend

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.