Ugrás a tartalomra

Képviselőház előtt a jegybanktörvény módosítása

2012.08.02
13:23
A szerbiai parlamentben ma tárgyalnak a Szerbiai Nemzeti Bankot érintő kérdésekről
A szerbiai parlamentben ma tárgyalnak a Szerbiai Nemzeti Bankot érintő kérdésekről. A beterjesztett megoldások alapján egyre valószínűbb a bankkormányzó és az SZNB vezetőségének leváltása. Ezzel megkérdőjelezhetővé vált a Szerbiai Nemzeti Bank parlamenttől való függetlensége. Az, hogy a parlament ilyen szinten beleszól a Szerbiai Nemzeti Bank működésébe, negatív hatással lehet a Nemzetközi Valutaalap és az SZNB viszonyára – nyilatkozta az IMF belgrádi irodájának vezetője. Az Európai Unió szerbiai integrációs képviseletének vezetője is aggódik. Szerinte egy-egy ilyen lépéssel egyre távolabb kerülnek egymástól a szerbiai és az európai uniós törvények. Elmondta, elvárják, hogy Szerbia, mint EU-tagjelölt állam, mihamarabb alkalmazkodjon az Unióban bevezetett törvényekhez. A Központi Bank függetlensége alapvető elvárás az Unióban. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az intézmény élén álló emberek függetlenek legyenek. Szerbiában jelenleg Dejan Šoškić a Központi Bank kormányzója. Neki eredetileg 2016-ban jár le a mandátuma. A kinevezés időtartamára vonatkozó törvénymódosítás azonban már a parlament előtt van. Ha elfogadják, Šoškićnak távoznia kell pozíciójából. Néhány napja arról szóltak a hírek, hogy Szerbia 400 millió dollárnyi hitelt kaphat a Világbanktól. Ezt az ország költségvetési hiányának fedezésére fordítanák. A hitel jóváhagyása azonban veszélybe kerülhet. Ha az új jogszabály hatályba lép, kilencven napon belül megválasztják az új bankkormányzót, aki a híresztelések szerint Jorgovanka Tabaković, a Szerb Haladó Párt tisztségviselője lesz. A jegybank új irányító és ellenőrző testületeket is kap. Az ellenzék és több elemző szerint az új államvezetés nem tartja tiszteletben a független intézményeket. Ez az ország európai integrációval kapcsolatos szándékait is kifejezi, vélik egyesek. 2012.08.01. A Köztársasági Parlament előtt a Szerb Nemzeti Bankról szóló törvény módosítására és kiegészítésére tett javaslat, amelynek elfogadása esetén megváltozik a jelenlegi törvénynek a bankkormányzó leváltására és mandátumának megszűnésére vonatkozó része.   A parlament csütörtöki ülésén már napirendre is tűzi a 105 képviselő által támogatott javaslatot. A jegybankról szóló, 2010 júliusa óta érvényben lévő törvény szerint a bankkormányzó leváltását a Szerb Nemzeti Bank kormányzói tanácsa javasolhatja, a döntés joga pedig a parlament pénzügyi bizottságáé, majd pedig a képviselőházé. A jelenlegi kormányzót, Dejan Šoškićot 2010. július 28-án nevezték ki. A kormányzó megbízatási ideje 6 évre szól. A Szerb Nemzeti Bank elnöke kijelentette, nem gondolkodik a lemondásról, s visszautasította a túlságosan eladósodott gazdasági szubjektumok azon javaslatát, hogy az állami pénzeket ne rendeltetésszerűen költsék. (Beta, Vajdaságma)
szerbiai parlament
bankkormányzó

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.